Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Vanaf maandag 15 november 2004

Behandeling van jonge kinderen na seksueel misbruik

Behandeling van jonge kinderen, en van hun niet misbruikende ouder(s), na seksueel misbruik, is voor de meeste kinderen noodzakelijk gebleken. Het ontbreekt hulpverleners vaak aan een goed, op de problematiek afgestemd, hulpverleningsaanbod voor deze categorie jonge cliënten. In deze cursus wordt een hulpverleningsmethodiek gepresenteerd voor de kind-slachtoffers en hun niet misbruikende ouders. Aangegeven zal worden hoe deze methodiek in te passen is in een zorgprogramma.

Docent

Mevrouw dr F. Lamers-Winkelman, orthopedagoog/psychomotorisch therapeut, verbonden aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en bij Het Spalier, afdeling Kinder- en Jeugd Trauma Centrum te Aerdenhout. Daarnaast zullen enkele gastdocenten een bijdrage aan de cursus leveren.

Doelgroep

Hulpverleners, werkzaam bij RIAGG's, (gezins)voogdijverenigingen, MKD's, Raden voor Kinderbescherming, poliklinieken: (ortho)pedagogen, kinderpsychologen, kinderpsychotherapeuten en maatschappelijk werkenden. Kennis en ervaring op het gebied van behandeling/psychotherapie is vereist.

Doelstelling

Kennis en vaardigheden vergroten op het gebied vanbehandeling en begeleiding van jonge kinderen die slachtoffer zijn (geweest) van seksueel misbruik, én hun ouder(s).

Inhoud

* Is therapie/behandeling voor jonge slachtoffers van seksueel misbruik nodig?

* Wanneer wel, wanneer niet en waarom?

* Begeleiding van de ouders of pleegouders;
* Doel(en) en opzet van een therapie;

* Groepstherapie of individuele therapie? Hoe een keuze te maken?

Speciale aandacht zal worden besteed aan zogenaamde parallelbehandeling.

Werkwijze

Inleidingen door de docent, analyses van videofragmenten, praktische oefeningen en casuïstiekbesprekingen.

Data

4 maandagen van 17.00 - 20.00 uur, 15, 22 en 29 november en 6 december 2004. In de pauze zal voor broodjes worden gezorgd.

Kosten

375,- euro inclusief literatuurklapper en broodjes.

Accreditering

* Beroepsregister Maatschappelijk Werkers: 5 punten
* GZ-Psycholoog: 12 uren behandeling

---


---

Laatst gewijzigd: 04-06-2004