Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

15/11/04 Koningin heropent Koninklijk Theater Carré te Amsterdam

Hare Majesteit de Koningin verricht maandag 15 november in Amsterdam de officiële heropening van Koninklijk Theater Carré. Het monumentale voorgebouw van het theater is in tien maanden tijd grondig verbouwd en gerenoveerd. Na de openingshandeling door de Koningin vindt een speciale heropeningvoorstelling plaats waarbij verschillende theaterdisciplines aan bod zullen komen.

Aanleiding voor de renovatie is de veranderde en scherpere wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid, milieu en arbeidsomstandigheden. Daarnaast waren de palen waar het monumentale voorgebouw op rust aangetast. Carré heeft de renovatie tegelijkertijd gebruikt om het comfort van het monumentale theater op een niveau te brengen dat aan alle eigentijdse eisen voldoet.

Uitgangspunt bij de renovatie van het voorgebouw was het behoud van de eigen, historische sfeer van Carré dat al 117 jaar in gebruik is. Het theater, van oorsprong een circustheater, is voorzien van een nieuwe piste dat in hoogte verstelbaar, de stoelrijen zijn voorzien van meer beenruimte en het zaalplafond is verhoogd. Door de verhoging van het plafond zijn de oorspronkelijke ramen zichtbaar waardoor het daglicht weer terug is in het theater. De grootste verandering is de nieuwe foyer, gebouwd boven de piste dat uitzicht biedt over Amsterdam. Daarnaast zijn de foyers, de garderobes en toiletten verruimd en is de oorspronkelijke sfeerverlichting weer teruggebracht. Door de gewijzigde entree behoort de tocht in de hal tot het verleden.