Politie Haaglanden

Strafzaak gasexplosie Herman Costerstraat

Den Haag 12-10-2004 - Het openbaar ministerie in Den Haag gaat een man en een vrouw vervolgen wegens hun betrokkenheid bij de gasexplosie in de Herman Costerstraat in Den Haag op 28 juni 2003. De man en de vrouw zullen zich op maandag 15 november voor de meervoudige kamer van de Haagse rechtbank moeten verantwoorden.

De man en vrouw worden verantwoordelijk gehouden voor het doen ontstaan van de ontploffing. Ze worden ervan verdacht de algemene veiligheid van goederen en personen in gevaar te hebben gebracht. Ze hebben nagelaten de gemeente te melden dat in de kelder van het perceel aan de Herman Costerstraat een goudsmederij was gevestigd. Daarnaast worden ze ervan verdacht illegaal in Nederland verblijvende personen te werk te hebben gesteld.

De explosie heeft plaatsgevonden in de kelder van het pand waarin een goudsmederij was gevestigd. Vlak voor de ontploffing werd met een brander die was aangesloten op een met propaangas gevulde gasfles goud gesmolten. Nadat propaangas was vrijgekomen, vond de explosie plaats.

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft het technisch onderzoek naar de explosie verricht. Onderstaande conclusies van het NFI heeft het OM Den Haag in oktober 2003 al in een persbericht naar buiten gebracht.


1. de lekkage kan zijn opgetreden als gevolg van de gescheurde afsluitring tussen de hoofdaansluiter en de drukregelaar van een gasfles;


2. de hendel op de brander is voorafgaande aan de explosie langdurig ingedrukt geweest - bijvoorbeeld doordat de brander verkeerd is weggelegd - waardoor er gas in de kelder gestroomd zou kunnen zijn;


3. tevens is de afsluitkraan op de brander gedurende langere tijd open blijven staan, bijvoorbeeld omdat bij de eerdere werkzaamheden in de kelder de kleine vlam ongemerkt is uitgegaan. Doordat vervolgens de afsluiter op de brander niet is dichtgedraaid, kon gas de kelderruimte binnenstromen.

Inmiddels is behalve het technisch onderzoek ook het tactisch onderzoek naar de explosie afgerond. Naar aanleiding daarvan heeft het OM in Den Haag besloten vervolging tegen de twee verdachten in te stellen.