Gemeente Dordrecht


---

Dordrecht genomineerd voor Europese kwaliteitsprijs

Vincent Brinkhof
De gemeente Dordrecht is één van de zes genomineerden voor de Europese `EFQM Local and Regional Government Prize'. Deze prijs is dit jaar voor het eerst in het leven geroepen als waardering voor lokale en regionale overheidsinstellingen die ICT-middelen inzetten om een optimale kwaliteit en efficiëntie te bereiken voor burgers. Het online aanbieden van publieksdiensten via het E-loket is hier een aansprekend voorbeeld van.

Dordrecht is vooral genomineerd vanwege de goede koppeling tussen haar elektronische dienstverlening en haar backoffice, de mensen op het stadskantoor die alle aanvragen afhandelen. Dankzij de gestroomlijnde elektronische dienstverlening gaan deze processen nu een stuk efficiënter. Ambtenaren hebben er minder werk aan en burgers krijgen hun product sneller geleverd.

Er zijn inzendingen uit heel Europa ontvangen, uit landen als België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Nederland, Noord-Ierland, Polen, Portugal, Schotland, Spanje en Turkije. De overige vijf genomineerden komen uit Noord-Ierland, Polen (twee), Engeland en Italië.

Op 15 november wordt de winnaar bekendgemaakt in Berlijn, tijdens het EFQM Forum. Er worden 850 vertegenwoordigers uit heel Europa verwacht. Vanuit Dordrecht is een delegatie, waaronder wethouder Govert Veldhuijzen (ICT) bij de prijsuitreiking aanwezig.

EFQM (European Foundation for Quality Management) is een non-profit organisatie die Europese bedrijven helpt om betere producten en betere service te leveren door ze constant te laten streven naar betere kwaliteit. De Nederlandse afgeleide van EFQM is het bekende INK-management model.