Gemeente Zwolle

Rekenen volgens Bartjens tijdens Bartjensweek

Het is dit jaar 400 jaar geleden dat het boek De Cijfferinghe, het beroemde wiskundeboek van de Zwolse schoolmeester Bartjens, verschenen is. Reden voor dr. D. Beckers, dr. M. Kool en dr. HJ. Smid om het boek opnieuw uit te geven. In het teken daarvan wordt in Zwolle van 15-19 november 2004 een Bartjensweek gehouden. Tijdens deze week is er een scholierenrekenwedstrijd op verschillende middelbare scholen, Zwollenaren kunnen meedoen aan het eerste Groot Zwolsch Bartjens Rekendictee en uiteraard wordt het opnieuw uitgegeven rekenboek De Cijfferinghe op feestelijke wijze gepresenteerd.

Bartjens is bij veel Nederlanders bekend van de uitdrukking 'volgens Bartjens', wat zoiets betekent als 'correct en nauwkeurig rekenen'. Schoolmeester Willem Bartjens gaf zijn rekenlessen eerst voor de klas in Amsterdam en later in Zwolle. Het eerste exemplaar van zijn rekenboek ligt in de Stadsbibliotheek van Antwerpen en is lang onvindbaar geweest. Het boek van de Hollandse rekenmeester zou tot ongeveer 1800 het meest gebruikte rekenboek in het Nederlands onderwijs blijven. Als iemand zo overtuigd was van de juistheid van een berekening, gebruikte hij de uitdrukking 'Het klopt volgens Bartjens'. Deze uitdrukking is tot op de dag van vandaag in de woordenboeken terug te vinden.

Scholierenwedstrijd
Van maandag 15 tot en met woensdag 17 november 2004 gaan de derde klassers van het VMBO, Havo en VWO van een aantal Zwolse middelbare scholen de uitdaging aan. Zij mogen de aftrap van de Bartjensweek doen door middel van een klassikaal te houden rekendictee. De scholieren krijgen voor 12 rekensommen 30 minuten de tijd. Rekenmachines en mobieltjes zijn uiteraard niet toegestaan. Voor elke school zijn er 3 prijzen te winnen, waarbij de beste leerling van iedere school mag deelnemen aan het, voor de eerste keer te houden, Groot Zwolsch Bartjens Rekendictee in de Nieuwe Buitensociëteit te Zwolle op 18 november 2004.

Groot Zwolsch Bartjens Rekendictee
Op donderdag 18 november 2004 is het de beurt aan prominenten, winnaars van de scholierenwedstrijd en overige aspirant deelnemers. Tijdens het Groot Zwolsch Bartjens Rekendictee, wat de potentie heeft om de tegenhanger van het Groot Dictee der Nederlandse taal te worden, kan men laten zien dat men het rekenen volgens Bartjens nog niet verleerd is. Tijdens dit dictee worden de rekenopgaven kort gepresenteerd en vervolgens voorgelezen. De spanning wordt verhoogd doordat snel en handig rekenen in beperkte tijd een rol speelt. Het Rekendictee wordt gehouden in de Nieuwe Buitensociëteit om 20.00 uur. Er wordt dan gestreden om de prijzen en de eer van beste rekenaar van Zwolle en omgeving.
Wie deze uitdaging aan wil gaan, kan zich tot 8 november 2004 opgeven bij VVV Zwolle, telefoonnummer (038) 421 67 98 of per mail: secretariaat@vvvzwolle.nl

Presentatie en overhandiging
Het eerste exemplaar van de heruitgave van De Cijfferinghe wordt op vrijdag 19 november 2004 officieel gepresenteerd. De Gemeente Zwolle treedt op als gastheer voor deze presentatie, die zal plaatsvinden in het oude woonhuis van Willem Bartjens aan de Praubstraat 14 in Zwolle. De Cijfferinghe is deel 2 in de serie Rekenmeesters van dr. Danny Beckers, dr. Marjolein Kool en dr. Harm Jan Smid, die de uitgave kort zullen toelichten. Vervolgens zal Prof. Vincent Icke een presentatie geven. Icke is hoogleraar 'Theoretische Sterrenkunde" aan de Universiteit Leiden en bijzonder hoogleraar "Kosmologie" aan de Universiteit van Amsterdam. Tevens is hij columnist van het NRC Handelsblad. De redacteuren zullen tenslotte het eerste exemplaar feestelijk overhandigen aan Prof. Vincent Icke en wethouder Martin Knol van Financiën.
Na 19 november 2004 ligt de heruitgave van De Cijfferinghe ook in de boekwinkel.


---