Universiteit van Amsterdam

De constructie van het verleden

Maagdenhuis op Maandag


maandag 15 november 17.30 - 18.00 uur

In deze editie van Maagdenhuis op Maandag gaat prof. dr. Marita Mathijsen, hoogleraar Moderne Nederlandse letterkunde aan de UvA, in op de uitbreiding van het literaire systeem. In de negentiende eeuw vindt in Europa een fundamentele verandering plaats in het literaire systeem, doordat het nationale verleden deel gaat uitmaken van het literaire heden. Niet alleen beheerst het verleden de thematiek van de literaire werken. Ook wordt het specifieke literaire verleden naar het heden toegehaald. Aan de extended building van de literatuur wordt als het ware een verdieping toegevoegd. De oude werken worden gelezen, de geschiedenis van de literatuur wordt geschreven, en het verleden wordt het ijkpunt voor de contemporaine literatuur. De canon wordt gevormd en die zal tot in onze tijd nauwelijks veranderen. Er komen nieuwe betrokkenen op het toneel: professionele critici, academische onderzoekers, editeurs en geschiedschrijvers, onderwijzers, leraren.

Onder de titel Maagdenhuis op Maandag buigen topwetenschappers van de UvA en hun gasten zich over wat onlangs ontdekt, bedacht of uitgevonden is. Elke eerste maandag van de maand zijn er gesprekken onder leiding van rector magnificus prof. mr. Paul F. van der Heijden: De ronde tafel van de rector. De universiteitsprofessoren van de UvA treden de andere maandagen op als gastheer. Wekelijks verzorgen zij Kort bericht van het kennisfront.


Locatie: Maagdenhuis, Spui 21, Amsterdam

Toegang vrij.

Meer informatie kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.