Provincie Groningen

Martinikerkhof 12
Postbus 610
9700 AP Groningen
telefoon 050 - 316 49 11
fax 050 - 316 49 33
info@provinciegroningen.nl
Informatie- en discussieavond over bodemdaling op 15 november 19 oktober 2004

Waardoor ontstaat bodemdaling en wat zijn de gevolgen voor woningen en andere gebouwen en de landbouw? Wat is de invloed van het (grond)water? Wat is zwelklei, komt dat voor in onze bodem en zo ja wat doet dat?
Deze onderwerpen en andere worden behandeld op de informatie- en discussieavond te houden op 15 november a.s. in Vita Nova, Heerestraat 39, 9991 BE te Middelstum.
De informatieavond is een vervolg op de bijeenkomst van 2 december 2003 over aardbevingen.

Inleidingen worden gehouden door dr. B. Scheffers van het Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen (NITG-TNO) bodemdaling vanuit de diepe ondergrond (door bijv. gaswinning) en prof. dr. ir. F. Barends van het onderzoeksinstituut GeoDelft en de Technische Universiteit Delft over bodemdaling die zijn oorzaak vindt in de ondiepe ondergrond (bovenste 20 m) en de invloed van het grondwater.

Na de inleidingen volgt een paneldiscussie over vragen uit het publiek en stellingen van paneldeelnemers. Voorzitter van het panel is prof. dr. ir. A. Verruijt, emeritus hoogleraar Technische Universiteit Delft. In het panel hebben o.m. zitting de inleiders en vertegenwoordigers van het Staatstoezicht op de Mijnen, het waterschap Noorderzijlvest, bureau Groundcontrol, de NAM en de Commissie Bodemdaling.

De avond wordt georganiseerd door de provincie Groningen en de gemeente Loppersum.
Gastheer is burgemeester A. Rodenboog van Loppersum.

De zaal is vanaf 19.00 u open. De inleidingen beginnen o m19.30u.De bijeenkomst is vrij toegankelijk.