FLEVOLANDS BUREAU V. TOERISME
http://www.vvvflevoland.nl

Finalisten Kookwedstrijd Smakelijk Flevoland verrassend

Finalisten: Restaurant Bakboord, Mes Amis, Le Mirage, Grand Café The Bottom, Brasserie de Kemphaan.

De jury en de consument hebben gesproken. In de finalestrijd op 15 november strijden de chefkoks van Restaurant Bakboord en Brasserie de Kemphaan uit Almere, Mes Amis uit Urk, Le Mirage en Grand Café the Bottom uit Emmeloord tegen elkaar om het beste Flevoland menu. Bij Willem de Boer Partyservice in Emmeloord zullen zij onder toeziend oog van de jury hun driegangen menu bereiden, dat verplicht per gang het gebruik van Flevolandse streekproducten kent. De vijf finalisten werden uit 15 deelnemende restaurants in Flevoland geselecteerd en wisten allemaal unieke Flevolandse menus te bedenken van een verrassende hoog culinair niveau.

Jury
Vier finalisten zijn door een deskundige jury verkozen waarbij creativiteit, presentatie, producten en de menusamenstelling zwaar wogen. De consument koos, door in de maand oktober het menu te proeven en te beoordelen, een vijfde finalist. De jury bestaat uit Jan Gerard van der Wal (voorzitter)- Bestuurslid KHN sector restaurants / chefkok; Andries Greiner - gedeputeerde provincie Flevoland; Rien van der Velde - directeur AKC-Flevoland; Pascal Jalhaij - chefkok (twee sterren); Koos de Laat - oprichter MasterClassCooking.

Finale
Tijdens de finale op 15 november hebben de vijf koks 2,5 uur de tijd om onder toeziend oog van de jury hun eigen menu bereiden. De finalisten die tegen elkaar gaan strijden zijn: Raymond Kuhlman van Restaurant Brasserie Bakboord in Almere, Cees Kramer van Mes Amis in Urk, Guust de Nijs van Le Mirage in Emmeloord, Hendrik Driesen van Grand Café The Bottom in Emmeloord en Lars Priessen van Brasserie de Kemphaan in Almere. De jury beoordeelt de finalisten op bereiding, creativiteit, presentatie, gebruik van producten en de menusamenstelling. De winnaar van de finale mag zich meesterkok van Flevoland noemen en een toepasselijke prijs in ontvangst nemen. Naast de hoofdprijs worden aan de finalisten ook prijzen uitgereikt voor het beste voor-, hoofd- en nagerecht. Een extra originaliteitsprijs zal aan één van de 15 oorspronkelijke deelnemers worden uitgereikt. De kookwedstrijd is bij Willem de Boer Partyservice in Emmeloord voor het brede publiek achter gesloten deuren, maar Omroep Flevoland besteedt er via radio en TV aandacht aan.

Reacties
De kookwedstrijd en de aandacht voor de Flevolandse keuken is positief ontvangen door zowel consument als deelnemer. Cees Kramer reageert als volgt: De basis voor de Flevolandse keuken is zeker aanwezig. We moeten er wel hard aan werken om op de kaart te blijven staan, want collegas op het oude land doen nog wel eens minderwaardig over de Flevolandse restaurants. Guust de Nijs zegt: De kookwedstrijd is een mooie aanleiding geweest om te laten zien dat er in Flevoland al veel goede restaurants zijn.

Culinaire gids
Naar aanleiding van de kookwedstrijd zal rond de feestdagen in december een culinaire gids van Flevoland verschijnen onder de naam Smakelijk Flevoland. Hierin zijn alle restaurants van Flevoland terug te vinden, vanzelfsprekend inclusief alle deelnemers aan de wedstrijd. Ook is de gids een wegwijzer voor het gebruik van Flevolandse streekproducten. Wat is typisch Flevolands en waar is dit te koop? De gids is gratis verkrijgbaar bij o.a. de VVV winkels in Flevoland en de Flevolandse restaurants. Alle informatie inclusief recepten is ook te vinden op de website www.smakelijkflevoland.nl

Noot voor de Redactie /