Gemeente Zwolle

Groot Zwolsch Bartjens Rekendictee: wie durft de uitdaging aan?

In de week van 15 tot en met 19 november 2004 staat Zwolle in het teken van rekenmeester Willem Bartjens (1569-1638). Aanleiding is de heruitgave van het 400 jaar oude rekenboek De Cijfferinghe van Bartjens. Naast rekendictees op middelbare scholen is er op donderdag 18 november 2004 de ultieme uitdaging voor Zwolse rekenwonders. In de nieuwe Buitensocieteit wordt dan het Groot Zwolsch Bartjens Rekendictee gehouden. Organisatie is in handen van de VVV Zwolle en de Gemeente Zwolle.

Prominenten, winnaars van de scholierenwedstrijden en overige belangstellenden nemen het tegen elkaar op tijdens het Groot Zwolsch Bartjens Rekendictee. Zij krijgen veertien opgaven voor hun kiezen, voorgelezen door dr. Marjolein Kool. Zij is een van de redacteuren van de heruitgave van de Cijfferinge, naast dr. Danny Beckers en dr. Harm Jan Smid. Tweede Kamerlid Co Verdaas, wethouders Martin Knol en Jaap Hagedoorn, raadslid Van Boven en de heer Doek van Altrex BV zijn enkele prominenten die meedoen. Zij zullen net als 40 andere Zwollenaren laten zien dat zij het rekenen volgens Bartjens nog niet verleerd zijn.

Beste rekenaar van Zwolle
De ontvangst is om 20.00 uur in de Nieuwe Buitensociëteit aan het Stationsplein in Zwolle. Van 20.30 tot 21.15 uur is het rekendictee. De rekenopgaven die geheel in Bartjens-stijl zijn opgesteld, worden kort gepresenteerd op Powerpoint en vervolgens voorgelezen. Het gaat om handig rekenen in korte tijd. Tijdens de pauze is er tijd voor een hapje en een drankje en de nodige ontspanning. De jury, waarin onder meer dr. Ed de Moor, voorzitter van de Historische Kring Reken- en Wiskunde Onderwijs zitting heeft, buigt zich dan over de antwoorden. Om 21.45 worden de juiste antwoorden doorgenomen en wordt de winnaar bekend gemaakt. Hij of zij mag zich de beste rekenaar van Zwolle noemen en gaat naar huis met een fantastisch spellenpakket waarbij uiteraard het geheugen een rol speelt.

Wie deze uitdaging aan wil gaan, kan zich deze week nog opgeven bij VVV Zwolle, tel. (038) 421 67 98 of per mail: secretariaat@vvvzwolle.nl

Uitzending GZBR op TV Zwolle
Omroep Zwolle zal uitgebreid stilstaan bij de Bartjensweek en zal het GZBR volledig uitzenden. De uitzending is te zien op vrijdag 19 november 2004 om 21.00 uur.

Overhandiging eerste exemplaar De Cijfferinghe
De winnaar van het Groot Zwolsch Bartjens Rekendictee wordt uitgenodigd om de presentatie van de heruitgave van De Cijfferinghe bij te wonen. Dat heeft plaats op vrijdag 19 november 2004 in het Fraterhuis, waar het eerste exemplaar officieel wordt overhandigd aan de wethouder van Financiën, Martin Knol en aan Prof. Vincent Icke, die voor deze gelegenheid een lezing houdt. Na 19 november 2004 ligt de heruitgave van De Cijfferinghe ook in de boekwinkel.


---