Unicef



Uitnodiging aan media

Maandag 15 november 2004, 14.30-15.15 uur
Science Center NEMO, Oosterdok 2, Amsterdam
Da Vinci Zaal

Kinderrechtenweek start met Cool Chain Game

Hoogervorst en kinderen maken ijskoud belang van vaccineren duidelijk

Den Haag, 10 november 2004 - Minister Hans Hoogervorst (Volksgezondheid) en vijf kinderen vermorzelen bij de start van de Kinderrechtenweek op 15 november een brok ijs waaruit een injectiespuit te voorschijn komt. De injectiespuit staat symbool voor de 25% van alle kinderen die wereldwijd niet worden ingeënt tegen de belangrijkste kinderziektes. Met het kapotslaan van het brok ijs start minister Hoogervorst de Kinderrechtenweek en wordt Unicef's nieuwe internetgame 'Cool Chain Game' in werking gesteld. Deze op de werkelijkheid gebaseerde game geeft Nederlandse kinderen de opdracht om gekoelde vaccins vanuit het Unicef-magazijn in Kopenhagen naar kinderen in de binnenlanden van Mali te vervoeren. Enkele duizenden kinderen hebben zich inmiddels als deelnemer opgegeven.

Jaarlijks sterven elf miljoen kinderen onder de vijf jaar, waarvan twee miljoen sterfgevallen voorkomen kunnen worden door een vaccinatie. Minister Hoogervorst als verantwoordelijke voor het Rijksvaccinatieprogramma in Nederland en Unicef-directeur Henk Franken zullen daarom bij de start van de Kinderrechtenweek het belang van het vaccineren van alle kinderen benadrukken; zowel in Nederland als wereldwijd. Tijdens de presentatie in NEMO zal een schoolklas kinderen uit Diemen de Cool Chain Game spelen, na tips te hebben ontvangen van Gerrit Aikema, bondscoach van het Nederlandse gamersteam dat vorige maand het landenklassement won bij de World Cyber Games. Voordat de minister van VWS de Cool Chain Game in werking zet, zullen Nikita, Britt, Tara, Gill en Michelle uit groep 8 van een Diemense basisschool aan minister Hoogervorst en hun klasgenoten een voorproefje geven van hun spreekbeurt over het kinderrecht op een gezond leven. Samen met duizenden kinderen op 1200 basisscholen zullen zij op vrijdag 19 november, een dag voor de 15e verjaardag van het VN-Verdrag voor de Rechten van het Kind, een spreekbeurt geven over kinderrechten en het recht op een gezond leven.

De Cool Chain Game is een adventure-game met actie-elementen. Het spel laat kinderen in de huid kruipen van veldwerkers van Unicef en op een spannende manier ervaren hoe vaccins gekoeld over duizenden kilometers worden vervoerd. Gedurende vijf dagen, van 15 tot en met 19 november, moeten de kinderen hindernissen omzeilen en problemen oplossen. De missie is ingewikkeld en dreigt soms te mislukken. 'Toevallige' ontmoetingen en tips van het hoofdkwartier in Mali helpen de kinderen verder. Het spel is afgestemd op kinderen tussen 8 en 12 jaar en kan zowel thuis als op school worden gespeeld. De deelnemers ontvangen iedere dag per mail een nieuwe opdracht. In werkelijkheid transporteert Unicef jaarlijks zo'n 2 miljard doses vaccins tegen belangrijke kinderziekten zoals mazelen naar tientallen landen zoals Mali. Via een uitgebreid logistiek systeem worden de continu gekoelde vaccins met vliegtuigen, vrachtwagens, auto's, brommers, boten, fietsen en kamelen naar moeilijk toegankelijke gebieden vervoerd.

Dit najaar vraagt Unicef Nederland speciale aandacht voor de wereldwijde strijd van de VN-Kinderrechtenorganisatie tegen de kindersterfte. Via de Cool Chain Game en door Unicef ontwikkeld lesmateriaal leren Nederlandse kinderen op de basisschool meer over het belang van vaccineren en de uitdagingen die gepaard gaan met het gekoeld vervoeren van zo veel vaccins naar alle uithoeken van de wereld. De opgedane kennis kunnen kinderen vervolgens gebruiken tijdens de Nationale Spreekbeurtactie op 19 november.

Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt al bijna 50 jaar alle in Nederland wonende kinderen tegen de meest levensbedreigende infectieziekten.


* * * * *



Unicef