Provincie Friesland

Persuitnodiging

Graag nodig ik u hierbij uit voor een persgesprek voorafgaand aan de regionale conferentie Nederland van het trilaterale Waddenzeeforum (zie bijgevoegd persbericht). Het gesprek vindt plaats op maandag 15 november 2004 van 11:45 tot 12:45 uur in de IJsherberg in Dokkum.

Tijdens het persgesprek informeren wij u over de voorlopige aanbevelingen van het Wadden Sea Forum, zoals die op maandagmiddag zullen worden voorgesteld aan een brede kring van vertegenwoordigers van de relevante sectoren en de overheid uit het Waddengebied.

Bij het gesprek zijn aanwezig:
De heer Roel Cazemier, burgemeester Dongeradeel, Forumlid; De heer Jens Enemark, secretaris van het internationale Waddenzeesecretariaat; De heer Folkert de Jong, projectleider Waddenzeeforum.

U bent natuurlijk ook van harte uitgenodigd bij de conferentie zelf aanwezig te zijn.

Indien u van plan bent deel te nemen aan het persgesprek en/of de conferentie verzoek ik u vriendelijk u via dejong@waddensea-secretariat.org aan te melden.

Met vriendelijke groet,

Folkert de Jong
projectleider Waddenzeeforum

Achtergrondinformatie

Op 15 november a.s. van 12:45 tot 17:00 uur vindt in Dokkum in 'de IJsherberg' de Regionale Conferentie Nederland van het Waddenzeeforum plaats. Doel van de bijeenkomst is om een breder publiek te informeren en te consulteren over de door het Forum ontwikkelde doelen en strategieën. Deze Regionale Conferenties worden georganiseerd in de Waddenzeeregio's van Denemarken, Schleswig-Holstein, Niedersachsen en Nederland.

De voorzitter van het Wadden Sea Forum, de heer E.H.T.M. Nijpels, heeft het doel van de regionale conferenties als volgt geformuleerd:

"Ik hoop dat uw inbreng ons nieuwe ideeën voor activiteiten en projecten zal brengen waarmee we in de komende periode kunnen werken. Uw suggesties zullen door het Forum meegenomen worden bij de afronding van de aanbevelingen volgend jaar februari. Deze aanbevelingen zullen dan worden ingebracht op de 10e trilaterale Waddenzee Regeringsconferentie, die op 2 en 3 november 2005 op Schiermonnikoog zal plaatsvinden."

Aan de orde komen de thema's landbouw, visserij, energie, industrie en havens, toerisme, natuur- en milieubescherming, veiligheid van de scheepvaart, kustverdediging en infrastructuur. Elk van de thema's zal kort worden ingeleid door een lid van het Forum uit de desbetreffende sector.

In 2001 werd door de regeringen van Denemarken, Duitsland en Nederland besloten tot de instelling van het trilaterale Wadden Sea Forum (WSF). Doel van het WSF is strategieën voor duurzame ontwikkeling in de Waddenzeeregio te ontwikkelen. In de afgelopen twee jaar zijn de 41 leden van het Forum, dat bestaat uit vertegenwoordigers van landbouw, visserij, industrie/havens, energie, toerisme, natuurbescherming en de overheden (nationaal, regionaal en lokaal) meermaals bij elkaar geweest om de volgende vragen te bespreken:
- Hoe ziet het er in het jaar 2020 uit in het Waddenzee kustgebied?
- Hoe zullen en willen we dan in deze regio leven, werken en recreëren?
- Wat kunnen we vandaag al doen voor een waardevolle toekomst voor de regio?
- Op welke sterke punten kunnen we teruggrijpen. Met welke zwakke punten moeten we rekening houden? De verschillende interessegroepen hebben daartoe visies, strategieën en projectvoorstellen uitgewerkt.

Nadere inlichtingen:
Folkert de Jong
Tel. 00 49 4421 910813
E-mail: dejong@waddensea-secretariat.org

---- --