Gemeente Haarlem


11 november 2004

299/2004


Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Spaarnestad Fotoarchief presenteert: ONS HEIMWEE en Eiland - Haven

In november is Haarlem vervuld van een diep verlangen. Alle culturele en museale instellingen werken samen in een omvangrijk project met als thema Heimwee. Een breed publiek kan op ruim 20 plekken in de stad genieten van exposities, video-art, films, theater, concerten en debatten. Spaarnestad Fotoarchief (SFA) neemt aan de manifestatie deel met twee projecten: het afficheproject ONS HEIMWEE en de tentoonstelling Eiland - Haven.

ONS HEIMWEE is in de hele manifestatie de tentoonstelling die zonder twijfel de grootste bezoekersaantallen zal tellen. Tussen 15 en 28 november fungeert de stad als expositieruimte. Stoplichtkasten, glas- en papierbakken doen dienst als museummuren. In alle uithoeken van Haarlem zijn beelden te zien afkomstig uit de enorme collectie van het Spaarnestad Fotoarchief (SFA)en geselecteerd door binnenlandse en buitenlandse migranten.
Kies een foto die voor jou in één beeld samenvat hoe jij je persoonlijke heimwee ervaart. Met die opdracht zijn binnenlandse en buitenlandse migranten, mensen die hun oorspronkelijke geboorteplek hebben (moeten) verlaten, in de collectie van het SFA gaan zoeken. De geselecteerde foto's zijn in affichevorm op vele plekken in de stad te zien, als een verrassend en afwisselend beeldverhaal. Het heimwee naar het vaderland of de geboorteplek, dat veel migranten bij zich dragen, krijgt een gezicht. Tegelijkertijd worden de originelen, vergezeld van motiveringen van de deelnemers, geëxposeerd in de centrumvestiging van de Stadsbibliotheek.

Wie zichzelf wil leren kennen, moet eerst huis en haard verlaten. Met dit devies in gedachten vroeg het SFA Istvan Jeney (1946) een expositie samen te stellen. Hij is een Hongaarse toneelregisseur en fotograaf die zelf uit zijn vaderland heeft moeten vertrekken. In 1988 vluchtte hij voor het communistische regime en bouwde zijn leven verder op in Nederland, waar hij zich voornamelijk is gaan richten op de fotografie.
Istvan Jeney heeft een tentoonstelling samengesteld waarin hij zijn eigen fotowerk, de serie Eiland, combineert met een persoonlijke keuze uit het SFA, Haven. Jeney heeft gekozen voor een zeer persoonlijke en tegelijk universele vorm van heimwee. Hij onderzoek in een tweeluik het gevoel van gemis aan eenheid tussen man en vrouw. Hoe verhouden zij zich tot elkaar? Zal er ooit een symbiose tussen de twee kunnen komen? Schoonheid, kracht, mystiek, macht, onmacht en rituelen vormen de kern van zijn verhaal. De tentoonstelling is te zien in de Zanderzaal.

'ONS HEIMWEE' en 'Eiland - Haven' maken deel uit van de cultuuroverschrijdende manifestatie HEIMWEE in Haarlem die plaatsvindt van 13 t/m 28 november 2004, een coproductie van alle belangrijke culturele en maatschappelijke instellingen in Haarlem. Een breed publiek kan op meer dan 20 locaties in de stad deelnemen aan en genieten van beeldende kunst, film, theater, muziek, dans, workshops, maaltijden, wandelingen en debatten. Centraal thema is Heimwee als universele emotie die mensen met elkaar verbindt, ongeacht afkomst, leeftijd, kleur, cultuur of religie.
Meer informatie op www.heimwee.net.

Wat: ONS HEIMWEE/affiches ONS HEIMWEE/expositie Eiland - Haven
Wanneer: 15 t/m 28 nov. 13 t/m 28 nov. 13 t/m 28 nov.
Locatie: Openbare ruimte Stadsbibliotheek SFA/Zanderzaal
Haarlem Gasthuisstraat 32 Groot Heiligland 37-47
Open: Continue te bezichtigen ma, di, do 11-20 / di t/m za 12-17
wo, vr 11-18 / za 10-16 zo 13-17 / ma gesloten

Informatie: Spaarnestad Fotoarchief (SFA) /algemeen (023)5185152/www.spaarnefoto.nl
pers (023) 518 51 59 / expo@spaarnefoto.nl
Bereikbaar: Bus 4 en 73, halte Frans Hals Museum/Museumkwartier
Parkeren in garages De Kamp of Houtplein


Sector SB / Communicatie
Stadsbibliotheek
Hanneke Idema
023-5115310

---- --