Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 12 november 2004

Opgewarmd Nederland voor alle leden van de Tweede Kamer

Stichting Natuur en Milieu brengt op maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 november 2004 het boek Opgewarmd Nederland persoonlijk langs bij alle fracties van de Tweede Kamer in Den Haag. Natuur en Milieu hoopt dat dit boek kamerleden zal inspireren tot ambitieus klimaatbeleid, met name dat Tweede Kamerleden zich sterk gaan maken voor een 30 procent lagere CO2-uitstoot in de Europese Unie in 2020.

Met een dertig procent lagere uitstoot blijft de temperatuurstijging naar verwachting beneden de twee graden en blijven de gevolgen van klimaatverandering binnen de perken. Een dergelijke re-ductie is haalbaar en betaalbaar voor de landen van de Unie, zo valt ook te lezen in Jasper Vis bijdrage aan Opgewarmd Nederland. Vis is beleidsmedewerker energie van Stichting Natuur en Milieu. Voorbeelden van maatregelen om een reductie van 30 procent te halen zijn: · handel in CO2-emissierechten voor grote industrieën met ambitieuze emissieplafonds;
· voortschrijdende normen voor energieverbruik van autos en elektrische apparaten;
· langlopende stimulering van duurzame energie zoals wind-, zonne- en bio-energie;
· luchtvaart behandelen als een gewone sector, dus accijns op kerosine, BTW op tickets en deelname aan emissiehandel; · als er kolencentrales worden gebouwd, dan alleen centrales waarvan de CO2-uitstoot on-dergronds wordt opgeslagen.
Voor alle maatregelen geldt volgens Natuur en Milieu het motto snel beginnen langvolhouden.

Natuur en Milieu draagt bij aan klimaatbeleid door te werken aan draagvlak voor klimaatmaatrege-len bij het publiek en het bedrijfsleven. We werken samen met koploperbedrijven aan oplossingen en dringen bij overheid en politiek aan op ambitieus klimaatbeleid.

Natuur en Milieu sluit aan bij het debat in de Tweede Kamer over klimaatmaatregelen voor na 2012. Het klimaatrapport van de Commissie Middelkoop uit 1996 krijgt daarmee een vervolg in de Tweede Kamer. Nederland moet zijn standpunt over klimaatbeleid afgerond hebben voor de voor-jaarstop van de Europese Unie in mei 2005, wanneer de EU haar klimaatdoelen voor na 2012 vast-stelt.

Klimaatverandering raakt alle aspecten van samenlevingen in alle delen van de wereld. Miljoenen mensen worden bedreigd door watergebrek, overstromingen, ziekte, epidemieën of andere na-tuurrampen. De gevolgen zijn het grootst voor ontwikkelingslanden.

Klimaatverandering is niet meer te voorkómen. We kunnen proberen de veranderingen binnen de perken te houden. Dat het warmer wordt is nu al zichtbaar in de Nederlandse natuur. Opgewarmd Nederland maakt dat op overtuigende wijze aanschouwelijk.

Nadere informatie:
Marc Koene, tel. 06-42745070
Marijke Brunt, tel. 030-2331328