Gemeente Dalfsen

15-11-2004

Twee architectenbureaus maken ontwerp voor nieuw gemeentehuis

Dalfsen - I'M Architecten uit Deventer en A+D+P Architectuur uit Amsterdam mogen een ontwerp maken voor het nieuwe gemeentehuis van Dalfsen. Burgemeester en wethouders besloten dit afgelopen dinsdag. De twee bureaus zijn gekozen uit vijf bureaus die deelnamen aan een uitvoerige selectieprocedure.

Aanvankelijk waren er bijna veertig architectenbureaus in de race voor het gemeentehuis. Na voorselectie bleven er hier vijf van over. Zij presenteerden zich op 1 november aan een grote commissie, bestaande uit
het college van B en W en de projectgroep Waterfront. De Klankbordgroep (alle raadsleden), welstands-commissie Het Oversticht en de stedenbouwkundige waren als adviseurs in deze commissie vertegenwoordigd.

Criteria
De selectiecriteria om tot een keuze te komen waren onder meer dat de bureaus aan de hand van referentieprojecten duidelijk moesten maken welke parallellen er zijn in relatie tot het nieuwe gemeentehuis van Dalfsen. Daarnaast werden de bureaus beoordeeld op hun ontwerpvisie, werkwijze en ingediende offertes. De bureaus werden met punten beoordeeld. I'M Architecten en A+D+P Architecten scoorden daarbij het hoogst.
I'M Architecten maakte indruk door andere kwaliteit en degelijkheid, beheerste architectuur in de gepresenteerde referentieprojecten, ingetogen kleurgebruik en overwegend toepassing van natuurlijke materialen. Het bureau is voor het gemeentehuis van Dalfsen op zoek naar een ontwerp dat goed harmonieert met het landschap en de kern Dalfsen. In de visie van I'M moet er evenwicht zijn in architectuur van het gebouw en het interieur. Ook de behoefte aan veel daglicht in het gebouw past bij de ontwerpopgave voor een gemeentehuis. A+D+P Architectuur zoekt in de eerste ontwerpschetsen maximaal contact met de kwaliteit van het Vechtlandschap. Ook de dorpszijde wordt door dit bureau niet vergeten. De raadzaal krijgt in de visie van A+D+P een prominente plaats aan het plein. Het ontwerpresultaat heeft potenties voor een gebouw dat in alle opzichten goed omgaat met de relevante omgevingskenmerken.
Beide bureaus vinden de locatie voor het nieuwe gemeentehuis, aan de westzijde van het huidige gemeentehuis, een prachtige plek met zowel een natuur- als dorpskarakter.

Mening peilen
De twee architectenbureaus gaan nu aan de slag met het ontwerp voor het nieuwe gemeentehuis. De presentatie van de ontwerpen vindt plaats in het eerste kwartaal van 2005. Het gemeentebestuur zal op dat moment ook de inwoners van Dalfsen vragen om een mening te geven over de ontwerpen. Daarna besluit de gemeenteraad welk bureau de opdracht definitief krijgt.