Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Platform moet vertrouwen herstellen

Een eerste opdracht van het Platform Betalen voor Mobiliteit lijkt te worden een bijdrage te leveren aan het herstellen van het vertrouwen tussen overheid en de automobilist. Dat blijkt uit de eerste, voorlopige resultaten van het onderzoek 'Betalen voor Mobiliteit' onder ANWB-leden.

Dat onderzoek is de afgelopen twee maanden onder 2500 ANWB-leden gehouden rond het onderwerp betalen voor mobiliteit.

Daaruit komt naar voren dat veel leden weinig vertrouwen hebben in wat de overheid doet of zegt. Verder blijken de prioriteiten van de overheid en de automobilist nogal uiteen te lopen. Bereikbaarheid en betrouwbare reistijd zijn niet de belangrijkste prioriteiten van de automobilist terwijl de overheid daar juist wel op inzet.

ANWB-leden hebben niet het gevoel dat er voldoende alternatief is voor de auto. Zo 'n alternatief zou de weggebruiker frequenter , comfortabeler en sneller dan de auto op de plaats van bestemming moeten brengen.

In het algemeen is variabilisatie van autokosten onder ANWB-leden bespreekbaar omdat dit een 'eerlijk' systeem is waarin de gebruiker betaalt. Zo'n systeem zou wel transparant moeten zijn. ANWB-leden lopen niet warm voor sturingsmechanismen van de politiek.

Meer over de discussie over Betalen en Mobiliteit is te vinden op anwb.nl

Persdienst ANWB
070 314 62 39 (Annelies Tichelaar)
070 314 62 88 (Markus van Tol)
070 314 62 54 (Ad Vonk)
070 314 78 03 (fax)