Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Nieuwegein/Coimbra, 15 november 2004

investeringsvolume Forum Coimbra 125 miljoen

AM verkoopt Portugees winkelcentrum aan ING
Retail Property Partnership Southern Europe

AM (voorheen Amstelland MDC) en ING Real Estate Investment Management hebben een overeenkomst getekend voor de verkoop van het winkelcentrum Forum Coimbra in Portugal van AM aan ING. Het totale investeringsvolume van dit project bedraagt circa 125 miljoen. Het plan is sinds april 2004 in aanbouw en zal worden geopend in het voorjaar van 2006.

Forum Coimbra heeft een strategische ligging nabij het historische centrum van Coimbra. Het winkelcentrum maakt deel uit van een grootschalige stedelijke uitbreiding, waarbij ook woningen en publieke voorzieningen worden gerealiseerd. Na voltooiing van dit totale plan zal het winkelgebied dienst doen als het `nieuwe' centrum van deze Portugese stad.

Concept
Forum Coimbra omvat 45.000 m² bvo aan winkelruimte, inclusief een Carrefour hypermarkt van 14.000 m² (die geen onderdeel is van de investering van ING), 146 commerciële units, waarvan 28 restaurants, een Lusomundo bioscoop met 6 zalen en een parkeergarage met een capaciteit van 2.500 auto's. De belangrijkste huurders (anchor tenants) zijn Carrefour, Lusomundo, Inditex (Zara), C&A, Hennes & Mauritz en Radio Popular. Met twee andere grote huurders zijn onderhandelingen gaande. Het project is thans, 18 maanden voor de opening, voor 70% verhuurd.

De acquisitie van Forum Coimbra past in de strategie van ING Retail Property Partnership Southern Europe. Deze is gericht op het investeren in en actief managen van onroerend goed met groeiende huuropbrengsten in Italië, Spanje en Portugal. Het fonds is na deze transactie voor 40% belegd. De projecten bevinden zich in alle drie de landen, waarbij de allocatie aan Portugal nu volledig is. Het fonds, dat in mei werd gelanceerd, streeft ernaar institutionele beleggers een beoogd rendement van 12 tot 16% over de looptijd van zeven jaar te bieden.

Groei in retailsector
Dit project is een uitwerking van de strategie van AM om groei te realiseren in de ontwikkeling van winkelcentra op Europese schaal. Onder meer in Zuid-Europa bestaat een omvangrijke vraag naar grootschalige winkelcentra met vrijetijdsvoorzieningen; projecten in deze regio genereren over het algemeen hogere marges dan die in de meer volwassen markten in West-Europa. Het aanbieden van kwalitatief hoogwaardige winkelcentra voorziet in de behoeften van Portugese consumenten, internationale winkelketens en vastgoedbeleggers.

Profiel AM
AM (voorheen Amstelland MDC) is op Europese schaal actief in de gebiedsgerichte ontwikkeling van stedelijke centra, winkelcentra, woonwijken en kantoren(parken). De beursgenoteerde onderneming, met een omzet van 1,1 miljard en een nettoresultaat van 75 miljoen in 2003, heeft een leidende marktpositie in Nederland en een vooraanstaande positie in vastgoedontwikkeling in Europa. AM heeft projecten in voorbereiding en in uitvoering in Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Groot- Brittannië , Spanje, Portugal, Italië, Tsjechië, Hongarije, Polen en Turkije. Deze zijn toegesneden op de leefstijlen van de consument en respecteren en versterken de lokale cultuur.

Profiel ING Real Estate
ING Real Estate is een internationaal opererende vastgoedonderneming, actief op het gebied van vastgoed investment management, vastgoedontwikkeling en -financiering. Het bedrijf behoort tot de drie grootste vastgoedondernemingen in de wereld met kantoren in veertien landen in Europa, de Verenigde Staten, Azië en Australië. ING Real Estate is onderdeel van ING Groep, een wereldwijd opererende financiële instelling van Nederlandse oorsprong, actief op het gebied van bankieren, verzekeren en vermogensbeheer. ING heeft meer dan 60 miljoen particuliere, zakelijke en institutionele klanten in ruim 50 landen. Met meer dan 112.000 medewerkers omvat ING een grote verscheidenheid aan toonaangevende bedrijven die steeds vaker hun klanten onder de merknaam ING bedienen.

Noot voor de redactie,