Politie Groningen

Politie lost overval op Chinees restaurant en straatroven op (15/11/04)

Groningen, 15-11-2004 - Na een onderzoek heeft de politie een overval op een Chinees restaurant aan de Oosterweg en drie straatroven in het zuidelijk gedeelte van de stad opgelost. De politie wist op basis van het onderzoek drie verdachten van 17, 19 en 19 jaar, allen uit Groningen, aan te houden.

De 17-jarige verdachte werkte als maaltijdbezorger bij de betreffende Chinees en stelde het plan op om een overval te plegen op het restaurant. De overval werd uiteindelijk door zijn 19-jarige kompanen uitgevoerd. Beiden kwamen op 31 oktober vermomd met bivakmutsen het restaurant binnen. In het restaurant waren de eigenaren, een Chinees echtpaar, hun dochter en de 17-jarige verdachte als maaltijdbezorger aanwezig. Onder bedreiging van een vuuwapen werd een geldbedrag en twee mobiele telefoons weggenomen door de overvallers. Met de buit verlieten zij het restaurant.

Bekentenis
Tijdens het ingestelde onderzoek kreeg de politie informatie binnen dat de drie verdachten de overval op het Chinese restaurant zouden hebben gepleegd. De drie jongens werden vervolgens op 7 november buiten heterdaad aangehouden. Beide 19-jarigen bekenden de overval te hebben gepleegd. Ook de 17-jarige maaltijdbezorger bekende zijn aandeel in de overval.

Beide 19-jarige verdachten bekenden uiteindelijk ook twee berovingen op de Kerklaan en de Helperzoom en een poging tot beroving op de Hereweg te hebben gepleegd. Op 4 oktober werd op de Kerklaan in Haren een 50-jarige vrouw uit Haren op haar fiets door beide verdachten op een bromfiets klemgereden. Zij gaf onder bedreiging van een vuurwapen haar tas af. De met bivakmutsen vermomde daders gingen met de buit er vandoor. In de tas zaten weinig goederen met weinig waarde. Vier dagen later werd een 22-jarige man uit Groningen rond middernacht op zijn fiets op de Verlengde Hereweg benaderd door de twee knapen. Het duo sprong uit de bosjes en wilden de Stadjer beroven. De fietser wist echter te ontkomen door hard weg te fietsen. Een half uurtje later werd een 26-jarige vrouw uit Groningen op de Helperzoom het slachtoffer van de jongens. De straatrovers sprongen vanuit de bosjes voor de fiets van de vrouw en moest zij onder bedreiging van een vuurwapen haar rugtas afgeven. Met de buit zetten de verdachten het op een lopen. Ook in de tas zaten amper waardevolle spullen.

Geldgebrek en stoer doen
De verdachten waren volgens eigen zeggen de misdrijven gepleegd, omdat zij een te kort aan geld hadden. Bovendien wilden zij stoer doen. Beide 19-jarigen werden na hun voorgeleiding voor de
rechter-commissaris in bewaring gesteld. De 17-jarige jongen werd ook voorgeleid, maar zijn inbewaringstelling werd geschorst. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt. Zij stelt een nader onderzoek in naar de verdachten.