Gemeente Helmond


---

Kies voor gespreide betaling belastingen

Brabant Water int momenteel de kosten die gebruikers van Helmondse woningen en niet-woningen betalen voor het rioolrecht en de reinigingsheffing. Dit gaat met ingang van januari 2005 veranderen. Vanaf 2005 zullen de kosten voor het rioolrecht en de reinigingsheffing rechtstreeks aan de gemeente moeten worden betaald. Hiervoor is gekozen omdat het de gemeente geld bespaart. Om alle gevolgen van deze verandering uit te leggen, stuurt de gemeente op 12 november 2004 naar alle Helmondse adressen een informatiebrief. Deze brief bevat een antwoordstrook. Als mensen volgend jaar hun belastingaanslag verspreid over 9 maanden willen gaan betalen, dan moeten ze de antwoordstrook vóór 1 december 2004 terugsturen. Wie niet op tijd reageert, kan alleen in twee termijnen betalen.

Nieuwe vorm aanslagbiljet
Eind januari 2005 verstuurt de gemeente Helmond een aanslagbiljet naar eigenaren en gebruikers van woningen en niet-woningen. Op dit biljet staan de volgende te betalen gemeentelijke belastingen voor het jaar 2005:

* het aanslagbedrag voor het rioolrecht. Dit zijn de kosten die de gemeente berekent voor het afvoeren van het afvalwater;
* het aanslagbedrag voor de reinigingsheffing. Dit zijn de kosten die de gemeente berekent voor het ophalen en afvoeren van het huisvuil;

* het aanslagbedrag voor de onroerende-zaakbelastingen.

Daarnaast zal ook op het biljet bekend worden gemaakt:
* de waardebeschikking onroerende-zaken.

Precariobelasting en hondenbelasting worden via aparte aanslagen verstuurd.

Gewijzigde manier van betalen
Als men een woning gebruikt of bezit, staat op het aanslagbiljet de omschrijving "woning". Woningbezitters- of gebruikers kunnen zelf kiezen op welke wijze ze vanaf 2005 het totaalbedrag op het jaarlijkse aanslagbiljet gaan betalen, namelijk:

1. Of in twee termijnen per acceptgiro (dit betekent uiterlijk 28 februari 2005 minstens de helft van het aanslagbedrag en uiterlijk 30 april 2005 de rest van het bedrag).

2. Of ze machtigen de gemeente vóór 1 december 2004 voor een automatische incasso. De gemeente zal dan het totaalbedrag in 9 termijnen automatisch incasseren. Dit gebeurt aan het einde van de maanden januari tot en met september. In de maanden oktober, november en december betalen ze dus niets meer.

Als men een ander gebouw gebruikt of bezit, (bijvoorbeeld een bedrijfspand, een schoolgebouw, een winkelpand e.d.), staat op het aanslagbiljet de omschrijving "niet-woning". Niet-woningbezitters- of gebruikers kunnen vanaf 2005 slechts in twee termijnen betalen (uiterlijk 28 februari 2005 minstens de helft van het aanslagbedrag en uiterlijk 30 april 2005 de rest van het bedrag).

Antwoordstrook voor 1 december terugsturen
Op vrijdag 12 november 2004 stuurt de gemeente naar alle gebruikers en eigenaren van een pand een informatiebrief met een antwoordstrook. Wie volgend jaar het aanslagbedrag in twee termijnen gaat betalen, hoeft de antwoordstrook niet terug te sturen. Bezitters en/of gebruikers van een woning die volgend jaar eerdergenoemde belastingen in 9 termijnen wensen te betalen, dienen de gemeente vóór 1 december 2004 te machtigen voor een automatische incasso. Dit is mogelijk door de antwoordstrook uit de informatiebrief vóór 1 december a.s. terug te sturen.
De maand december gebruikt de gemeente om de automatische incassomachtigingen te verwerken. Wie niet reageert zal volgend jaar het aanslagbedrag in twee termijnen moeten gaan betalen.
---

| |