Plan Nederland


Plan zet zich in tegen kindermishandeling

"Vrede begint met de bescherming van kinderen tegen mishandeling"

Amsterdam, 13 november - Wereldwijd is kindermishandeling de meest voorkomende schending van de rechten van kinderen, zoals vastgelegd in het VN-verdrag voor de Rechten van het Kind. Alleen al in Nederland eist kindermishandeling jaarlijks zo'n 50.000 slachtoffers; iedere week overlijdt een kind aan de gevolgen. In het kader van de themaweek Geheim Geweld, wil Plan Nederland aandacht vragen voor het probleem van kindermishandeling en huiselijk geweld in internationaal verband.

Vrede
"Vrede begint met de bescherming van kinderen tegen mishandeling", zegt Rosario del Rio van Plan International in Colombia. "Want de schade die kinderen door mishandeling oplopen, duurt levenslang. Mishandelde kinderen kunnen later als volwassene kampen met het onvermogen om op een niet gewelddadige manier met conflicten om te gaan." Het door burgeroorlog verscheurde Colombia is een van de landen waar Plan zich inzet tegen kindermishandeling en huiselijk geweld. Behalve lobby voor verbeterde wetgeving en deelname aan landelijke campagnes, richt het programma tegen kindermishandeling en huiselijk geweld zich in Colombia op training en voorlichting van ouders, kinderen en jongeren. Het door Plan Canada gefinancierde programma Youth Builders of Peace, dat door Unesco werd uitgeroepen tot beste in zijn soort, leert jongeren waarden als tolerantie, respect, empathie en vreedzame conflictbeheersing in de praktijk toe te passen. De jongeren geven op hun beurt trainingen op scholen en in de buurt waar zij wonen. Het project is een groot succes in de programmagebieden waar het wordt uitgevoerd.

Actie
Plan Nederland is een van de initiatiefnemers van een landelijke kaartenactie in de week van 14 tot en met 20 november, waarin premier Balkenende wordt opgeroepen maatregelen te treffen om de wachtlijsten bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling en de jeugdzorginstellingen op te lossen. Met de andere initiatiefnemers, Defence for Children International (DCI) , Stichting Kinderpostzegels Nederland, Stichting Reflectie- en Actiegroep Aanpak Kindermishandeling (RAAK) en het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn (NIZW), is Plan Nederland van mening dat het onverantwoord en onacceptabel is dat de jeugdzorg met wachtlijsten kampt, terwijl het aantal meldingen van kindermishandeling jaarlijks toeneemt. De kaartenactie valt samen met de themaweek Geheim Geweld, waarin de omroepen op Nederland 3, de Wereldomroep en Radio 1, 2, 3 en 747 AM in hun programma's aandacht besteden aan kindermishandeling.