Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht

Persbericht

15 november 2004

UM verwerft EU-subsidie voor onderzoek naar mitochondriële ziekten

Kennis bundelen voor betere diagnose van zeldzame groep aandoeningen

Op 1 december 2004 start onderzoeksinstituut GROW van de Universiteit Maastricht met een groot Europees onderzoek naar mitochondriële ziekten (MITOCIRCLE). Samen met vijf andere Europese instellingen heeft het onderzoeksinstituut een EU-subsidie (uit het Zesde Kader Programma) van bijna twee miljoen Euro verworven voor onderzoek naar oorzaak, beloop en behandeling van mitochondriële ziekten. Dr. Bert Smeets van GROW is penvoerder en wetenschappelijk coördinator van het project.

Mitochondriële ziekten zijn erfelijk en worden veroorzaakt door defecten in de mitochondria (de 'energiecentrales' van de cel). Zo'n defect treft het eerst de organen met de grootste energiebehoefte, zoals hart, spieren en hersenen. Dit levert soms heel duidelijke klinische beelden op, maar vaker leidt het defect tot veel algemenere symptomen en volks- en ouderdomsziekten, die niet direct met de mitochondria in verband worden gebracht.

In Nederland worden jaarlijks tussen de twintig en veertig mensen met een levens­bedrei­gende vorm geboren. MITOCIRCLE richt zich met name op deze ernstig belaste patiënten. De Europese aanpak is een uitkomst voor onderzoek naar zulke zeldzame aandoeningen, omdat de grotere patiëntengroep die daardoor ontstaat beter onderzoek mogelijk maakt. Bundeling van de kennis over alle patiënten in Europa is van groot belang voor een goede diagnose en behandeling. Op dit moment is een patiënt nog teveel afhankelijk van de expertise die toevallig aanwezig is op de plaats waar men met zijn klachten terechtkomt.

Doel van het onderzoek is om voor de hele EU efficiënte protocollen en richtlijnen te ontwikkelen voor snelle en accurate diagnostiek en behandeling van patiënten en hun families. Tevens zullen state-of-the-art methodes op het gebied van Genomics en Bioinformatica worden ingezet (m.n in het GenoomCentrum Maastricht) om het ziekteproces integraal in kaart te brengen en alle verzamelde en beschikbare gegevens te integreren. Daaruit kan de benodigde informatie worden gedestilleerd die voor het onderzoek van de patiënten van levensbelang is. Zo wordt gezocht naar de factoren die bepalen of mensen met hetzelfde genetisch defect de ziekte wel of niet krijgen en in welke mate. Met de verworven kennis over prognose en overerving kunnen familieleden beter worden voorgelicht. Aan het voorkomen van de transmissie van mitochondriële ziekten van ouder naar kind (prenataal onderzoek en pre-implantatie genetisch onderzoek (PGD)) en de daarmee samenhangende ethische aspecten wordt ook ruim aandacht besteed in het MITOCIRCLE-project.

Noot voor de pers:

Deelnemende partners MITOCIRCLE: Universiteit Maastricht, Onderzoeksinstituut GROW (coördinator), National Neurological Institute 'Carlo Besta', Milaan (Italië), University of Newcastle upon Tyne, Newcastle (Groot Brittanië), Universitair Medisch Centrum Nijmegen, Institut National de la Santé et de la Recherche Médicale, Parijs (Frankrijk) en Pamgene bv, (Biotech-industrie MKB), Den Bosch. Projectleider namens UM/GROW: Dr. H. Smeets.

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Bert Smeets (projectleider), tel. 043 388 1995 / 387 5843, e-mail bert.smeets@molcelb.unimaas.nl of Sebastiaan Huntjens (beheerder GROW), tel. 043 387 7129, e-mail s.huntjens@grow.unimaas.nl

De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 3882044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, pers@bu.unimaas.nl

De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/