NIERSTICHTING NEDERLAND
http://www.nierstichting.nl

Nierstichting zet prioriteit op screeningsprogramma

Internationale wetenschap luidt noodklok: wereldepidemie nierziekten dreigt.
Nierstichting zet prioriteit op screeningsprogramma Bussum, 15 november 2004 - Wetenschappers voorzien wereldwijd een dramatische toename van het aantal nierpatiënten. Als niet snel wordt ingegrepen zal het straks zelfs voor rijke landen onbetaalbaar zijn om voldoende dialysecapaciteit te bieden. Deze noodkreet voerde de boventoon tijdens het symposium, dat op 13 en 14 november j.l. in Amsterdam werd georganiseerd door de International Society of Nephrology (ISN). Aanleiding tot deze alarmerende conclusies zijn de resultaten van het door de Nierstichting geïnitieerde Groningse onderzoek PREVEND. Dit onderzoek toonde aan dat maar liefst 10% van de Nederlanders - zonder het te weten - beginnend enierschadeheeft.Deze
1,6 miljoen mensen lopen een verhoogd risico nierfalen te krijgen. Bovendien blijkt uit PREVEND dat deze grote groep mensen ook nog eens een verhoogde kans heeft op het krijgen van hart- en vaatziekten en suikerziekte (type 2). Deze rol van de nier als risicomarker voor chronische ziekten is tot nu toe onvoldoende onderkend. De Nierstichting zal haar programma 'Preventie' naar aanleiding van deze resultaten en prognose fors intensiveren, bijvoorbeeld met een screeningsprogramma en een Nationaal symposium Preventie van Nierziekten.

In 1997 startte met steun van de Nierstichting het onderzoek PREVEND, onder leiding van Prof.dr. P.E. de Jong. Doel van het onderzoek was om na te gaan of de aanwezigheid van eiwit in de urine - zonder dat er sprake is van andere problemen zoals hoge bloeddruk of suikerziekte - mogelijk toch een teken kan zijn van naderende nierproblemen. En ook of met intensievere behandeling nierproblemen in die groep zijn te voorkomen. Voor dit onderzoek leverde 40.000 Groningers een ochtendplas en ingevulde vragenlijst in. Uit deze eerste groep is vervolgens een onderzoeksgroep gevormd van 10.000 mensen - met en zonder eiwit in de urine - die de afgelopen jaren intensief is gevolgd en daar waar nodig behandeld.

Epidemie nierziekten dreigt
De in de ISN verzamelde nefrologen baseren hun voorspelling van een wereldwijde epidemie nierziekten, mede op de nu bekend geworden resultaten van PREVEND. Daaruit blijkt dat 10% van de Nederlanders beginnende nie rschadeheeft.Beginnendenierschadeisoptesporen door het meten van eiwit in urine en door het bepalen van de nierfunctie via bloedonderzoek. Op basis van de PREVEND studie kan worden berekend dat het gaat om 1,6 miljoen Nederlanders, die het risico lopen een nierziekte te krijgen!
Op dit moment dialyseren in Nederland zo'n 5.000 mensen. Dat aantal kan schrikbarend groeien als screening op eiwit niet serieus wordt genomen en als niet wordt ingezet op preventie. Met enorme consequenties van dien: nierdialyse is voor de patiënt en zijn omgeving een enorm belastende behandeling en nu al kost dialyse de Nederlandse samenleving 400 miljoen euro. Allemaal constateringen naar aanleiding van PREVEND.

Nier belangrijke nieuwe risicomarker
Een andere belangwekkende conclusie uit PREVEND is dat eiwit in de urine ook wijst op een verhoogde kans op het krijgen van hart- en vaatziekten en zelfs suikerziekte. Eiwit in de urine voorspelt, eerder dan alle andere symptomen, de kans om hart- en vaatschade of suikerziekte te krijgen. Kort gezegd: de nier is de spiegel van de vaten. De conclusie is - zo bleek ook tijdens het symposium van de ISN
- dat de nieren volkomen onderschat zijn bij het opsporen van gezondheidsrisico's. De nierfunctie krijgt daarin tot nu toe als risicomarker nog nauwelijks aandacht.

Actie nodig
'We moeten er alles aan doen een wereldwijde epidemie van nierziekten te voorkomen.', zo sprak Mr. Drs. J. Bakker-Klein, directeur van de Nierstichting vanochtend tijdens de persbriefing over de belangrijkste nieuwsfeiten van de ISN. 'Nu we weten dat er 1,6 miljoen potentiële nierpatiënten in Nederland zijn en nu gebleken is dat de nier een onverwacht goede risicomarker is voor de kans op andere chronische ziekten, ligt er een nieuwe en belangrijke taak voor ons als Nierstichting.' Zij stond in haar pleidooi niet alleen. De hele internationale gemeenschap van nefrologen heeft tijdens het symposium gelijkstrekkende aanbevelingen geformuleerd en deze vanochtend aangeboden aan Prof. Herre Kingma, inspecteur-generaal Gezondheidszorg.

Screeningsprogramma
Naar aanleiding van de resultaten van PREVEND zal de Nierstichting haar programma 'Preventie' uitbreiden met extra activiteiten. Bijvoorbeeld een screeningsprogramma voor hoogrisicogroepen, zoals mensen met hoge bloeddruk of suikerziekte. Ook zal de Nierstichting bij professionals het belang van screening op eiwit in de urine nadrukkelijker onder de aandacht brengen. Verder wordt gedacht aan een kosten-batenanalyse van bredere screening op eiwit onder de Nederlandse bevolking en de organisatie van een Nationaal symposium Preventie van Nierfalen.

Noot voor de redactie,