Gemeente Albrandswaard


Persberichten

Essendeal archeologisch bekeken


Albrandswaard Op dit moment onderzoekt het BOOR (archeologen van het Bureau Oudheidkundig Onderzoek van Gemeentewerken Rotterdam) of er resten uit de oudheid in de te ontwikkelen Rhoonse wijk Essendeal liggen. Portefeuillehouder Dick Roelse, laat zich woensdagochtend 10 november om 09.15 uur informeren door de archeologen in het veld.

In vervolg op een in opdracht van de gemeente Albrandswaard uitgevoerd oriënterend archeologisch onderzoek, worden op dit moment de resultaten hiervan door het BOOR verder onderzocht. Woensdag concentreert het onderzoek zich rond de locatie die tegen de voetbalvelden van WCR aan liggen. Erik Peters, archeoloog bij het BOOR is aanwezig om uitleg te geven over de werkzaamheden en eventuele vondsten.

Door het verdrag van Malta, zijn gemeenten verplicht archeologisch onderzoek uit te voeren op nieuwbouwlocaties. Eerder zijn in de wijken Valckesteyn in Poortugaal en Portland in Rhoon interessante oudheidkundige vondsten gedaan. In Valckesteyn zijn destijds resten gevonden uit de Romeinse en middeleeuwse periode. In Portland zijn onlangs unieke resten gevonden van een veenkolonie die daar 800 jaar geleden huisde. Alle vondsten zijn gedocumenteerd en gearchiveerd, zodat uniek materiaal uit het verleden bewaard is gebleven voor het nageslacht.