Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

12-11-2004

De VROM-Inspectie gaat komende week controles uitoefenen bij ruim 70 gemeentelijke werven, zoals afvalbrengstations, milieustraten, klein-chemisch afvaldepots, maar ook bij voorraaddepots van gemeenten en weg-en waterstaatbeheerders. De Inspectie heeft voor deze controles gekozen vanwege de mogelijke veiligheids-en gezondheidsrisicos voor burgers die daar komen om hun (chemisch) afval in te leveren.

18 teams
De inspectiemedewerkers kijken op de ruim 70 plekken of de verantwoordelijke beheerders de wettelijke taken op het gebied van bouwen, ruimte en milieu goed uitvoeren. De werven en depots worden niet alleen ter plekke bekeken, maar de inspectie gaat ook dossiers doorlichten. Daarbij wordt gekeken naar de milieuvergunning, de inpassing in het bestemmingsplan, de bouwvergunning en de eventuele gebruiksvergunning. Op de plek zelf worden de opslag van milieugevaarlijke stoffen, de aanwezigheid van vloeistofdichte vloeren en brandwerende deuren onder de loep genomen. In totaal gaan ongeveer 65 medewerkers van de Inspectie verdeeld over 18 onderzoeksteams aan de slag, waarbij in enkele gevallen ook medewerkers van de provincies meedoen.
Resultaten
De Inspectie gaat de controleresultaten van iedere plek naar de betreffende gemeenten, de provincies, de Arbeidsinspectie en aan de beheerders sturen. De VROM-Inspectie ziet er vervolgens op toe dat eventuele geconstateerde tekortkomingen worden aangepakt. Daarnaast wordt een totaal-rapportage van de inspectieweek gemaakt die naar alle gemeenten (ook de gemeenten die niet in het onderzoek vielen) en de beide provincies wordt gestuurd. Hierin komen algemene oplossingen te staan voor de aanpak van veel geconstateerde tekortkomingen.