Provincie Zuid-Holland

Bindend advies maakt weg vrij voor verkeerstunnel tussen wijken Oegstgeest en Leiden

Het nieuwe woongebied Poelgeest in de gemeente Oegstgeest en de Leidse Merenwijk worden onderling verbonden door een verkeerstunnel. Deze wordt aangelegd onder de spoorlijn Leiden-Amsterdam en biedt ruimte aan zowel autoverkeer, langzaam verkeer als openbaar vervoer. Dit is de uitkomst van een bindend advies aan de gemeenten Leiden en Oegstgeest.

Wanneer de tunnel klaar is wordt wederzijds gebruik van winkelaanbod en publieke voorzieningen mogelijk. De provincie Zuid-Holland neemt 20% van de bouwkosten voor haar rekening. De aanleg van de tunnel was jarenlang een twistpunt. Onder regie van provincie heeft een adviescommissie een compromis voorgesteld, waaraan de gemeentebesturen van Leiden en Oegstgeest zich op voorhand hebben gebonden. Leiden neemt het voortouw bij de realisatie van de tunnel, waarvoor naar verwachting begin volgen djaareenbouwvergunningkanwordenverstrekt.

De arbitrage tussen beide gemeenten is een initiatief van de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, de heer J. Franssen. De 'Adviescommissie Poelgeest', die in samenspraak met Leiden en Oegstgeest werd samengesteld, bracht op 9november een bindend advies uit aan beide gemeentebesturen. Dit voorziet in een verdeelsleutel voor de financiering van de tunnel. Voorzitter van de commissie was burgemeester Ties Elzenga van Veenendaal. De belangen van Leiden werden behartigd door bestuurskundige Walter Etty; die van Oegstgeest door de jurist Cees van Duin. Het rapport van de adviescommissie kan worden opgevraagd bij de provincie Zuid-Holland en de betrokken gemeenten.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22