Ingezonden persbericht


BMC Software bevestigt: slechte communicatie is meestal oorzaak van IT-problemen

Volgens 44% van de IT-managers in de Benelux is er geen enkele afstemming tussen bedrijfsbeleid en IT-strategie

SCHIPHOL-RIJK, 15 november 2004 - BMC Software, Inc., , toonaangevende leverancier van Enterprise Management oplossingen, maakte deze week nieuw onderzoek bekend waaruit blijkt dat er in verschillende landen in Europa en EMEA (het Midden-Oosten en Afrika) een ernstig gebrek bestaat aan coördinatie tussen vanuit de bedrijfsleiding geformuleerde doelstellingen en het in de praktijk gevoerde IT-beleid. Volgens het onderzoek is 44% van de IT-managers in de Benelux van mening dat er geen sprake is van enige vorm van afstemming tussen bedrijfsbeleid en IT-strategie. Daarmee scoort de Benelux overigens nog niet eens zo slecht, want alleen in Israël (28%) en de Scandinavische landen (36%) is de situatie ogenschijnlijk beter.

Gebrek aan communicatie lijkt de kern van het probleem te zijn. Slechts 33% van de ondervraagde managers in de Benelux vindt dat bedrijfsdoelstellingen snel genoeg worden gecommuniceerd zodat de IT-afdeling daar effectief op kan in spelen. In Israël ligt het aandeel IT-managers dat tevreden is over de communicatie met 64% bijna twee keer zo hoog. Toch spreekt slechts 17% van de IT-verantwoordelijken in de Benelux van een totaal ontbreken van communicatie of communicatie die beperkt blijft tot informele, mondelinge informatie.

Hoe dan ook, het geconstateerde gebrek aan communicatie heeft wel grote gevolgen gehad voor een aantal organisaties. Bij 28% van de in de Benelux ondervraagde bedrijven worden verliezen gemeld van ¬ 50.000 tot maar liefst ¬ 10 miljoen als direct gevolg van IT-problemen.

Slechte communicatie lijkt dus de belangrijkste oorzaak te zijn van het uitblijven van coördinatie tussen algemene bedrijfsvoering en IT-beleid. Echter, het tekort aan mensen en middelen in de IT-afdelingen, gecombineerd met een te grote dosis optimisme ten aanzien van de eigen mogelijkheden, spelen ook zeker een rol. Al met al mag uit deze resultaten worden afgeleid dat het de hoogste tijd wordt voor doelmatige communicatie van bedrijfsstrategieën in de richting van de IT-afdeling, zodat daar kan worden gewerkt aan een infrastructuur die daadwerkelijk bijdraagt aan de verwezenlijking van zakelijke doelstellingen.

Hans Middelburg, Country Manager van BMC Software in Nederland: "Dit onderzoek laat duidelijk zien hoe belangrijk de missie van BMC is: ondernemingen te helpen bij de afstemming van IT-vereisten en bedrijfsstrategie, inzicht te geven in het effect van nieuwe initiatieven en hen op die manier in staat te stellen tot betere strategische planning. Dan volgen betere resultaten, lagere kosten en een hoger niveau van service vanzelf."

IT-managers noemen verbeterde communicatie als eerste vereisten voor een betere samenhang tussen bedrijfsdoelstellingen en IT-doelstellingen. 30% is van mening dat zij te weinig contact hebben met de CEO om te kunnen begrijpen wat er van hen wordt verwacht en 100% geeft te kennen dat ze per week zo'n twee uur langer met de CEO zouden willen spreken.

Voor Hans Middelburg is de conclusie duidelijk: "Als je IT-mensen onvoldoende instrueert over de concrete bedrijfsbelangen van hun werk, moet je je vervolgens niet gaan afvragen hoe het toch komt dat de techniek geen oplossing biedt voor je zakelijke behoeften. Er is sprake van een communicatiekloof en die kan alleen worden gedicht door middel van gestructureerde werkbesprekingen waarin alle afdelingen duidelijk worden geïnformeerd over de actuele doelstellingen van de onderneming. IT-managers kunnen dan werken aan snelheid en kwaliteit van de IT-services om zo bij te dragen aan de effectiviteit van strategische planning en tegelijkertijd de operationele kosten terug te dringen. Dat zijn essentiële ingrediënten voor succes op de lange termijn."

Een samenvatting van het onderzoek is op te vragen bij: Text 100 B.V.
Liesbeth Kramer
Tel: 0031 (0)20-5304349
E-mail: liesbeth.kramer@text100.nl

Bijgevoegd vindt u de belangrijkste cijfers van dit Europese onderzoek.

BMC Software
BMC Software, Inc. , is een vooraanstaand leverancier van oplossingen op het gebied van Enterprise Management voor beheer van IT-infrastructuur vanuit zakelijk perspectief. BMC Software levert oplossingen voor Business Service Management in de vorm van bedrijfssystemen, applicaties, databases en Service Management. BMC Software is opgericht in 1980 en heeft wereldwijd vestigingen. Over het boekjaar 2004 realiseerde de firma een omzet van meer dan $1,4 miljard. Bezoek voor meer informatie de website van BMC Software: www.bmc.com.

BMC Software, de BMC Software logo's en alle andere namen van producten of diensten van BMC Software zijn al dan niet geregistreerde handelsmerken van BMC Software, Inc. © 2004, BMC Software, Inc. Alle rechten voorbehouden.