GroenLinks

GroenLinks vraagt opheldering over omgang met brief met doodsbedreigingen politici

15 november 2004

Schriftelijke vragen van de leden Halsema en Vos (beiden GroenLinks) aan de minister van Justitie over het doorsluizen van de brief met doodsbedreigingen van Mohammed B., d.d. 15 november 2004.


1. Kent u het bericht Justitie kreeg brief Mohammed B. op avond van aanslag Van Gogh.


2. Is het juist, zoals de woordvoerster van procureur generaal De Wijkerslooth stelt dat de brief van Mohammed B. dinsdagavond laat, dus nog op de dag van de moord, is doorgesluisd naar het departement van Justitie?


3. Bent u bereid te beschrijven welke route deze brief heeft afgelegd, wie hem in handen heeft gehad, hoe lang de brief is blijven liggen en wanneer u de brief zelf onder ogen heeft gekregen?


4. Waarom stelt uw woordvoerster nu dat de brief op woensdag op het departement is binnengekomen, terwijl u in het kamerdebat op 12 november alleen vertelde dat de brief pas op woensdag naar het college van PGs is gegaan?


5. Wie heeft wanneer verantwoordelijkheid genomen om de ernst van de bedreiging uit de brief te beoordelen in het licht van mogelijk noodzakelijke beveiliging van de daarin genoemde personen?


6. Is dit conform reguliere procedures of is dit op ad hoc basis gebeurd?


7. Was dit nu de taak van het college van PG, zoals u in het debat aangaf, of van ambtenaren op uw departement of bij andere diensten?


8. U stelde tijdens het debat dat niet de inhoud, maar de publicatie van de brief de dreiging schiep. Kunt u dat nader toelichten én uitleggen waarom een persoon die in de brief als de meester van Ayaan Hirsi Ali wordt betiteld - en door de auteur verantwoordelijk wordt gesteld voor haar afvalligheid niet juist door de inhoud al bedreigd wordt?


9. Acht u het noodzakelijk om de te volgen procedures in dit soort zaken aan te scherpen of ziet u geen reden tot verbetering?


10. Hoe oordeelt u over eigen uitlatingen tijdens het debat van 12 november j.i. in het licht van de uitlatingen van de woordvoerster van de procureur generaal De Wijkerslooth?