Dienstenbond CNV

Nieuwe CAO Publieke Omroep verder weg dan ooit
15-11-2004

Op 9 november is het CAO-overleg bij de Publieke Omroep hervat. Voorafgaand aan het overleg zijn door beide partijen schriftelijk nieuwe standpunten geformuleerd. CNV Media was van mening dat een CAO-akkoord voor 2004 binnen handbereik lag. Werkgevers wilden echter op geen van de voorstellen van de bonden enige toezegging doen.

Werkgevers en bonden lagen al vanaf het begin van dit CAO-overleg mijlenver uit elkaar. De Publieke Omroep wordt in de komende jaren geconfronteerd met dalende inkomsten, vanwege de door de overheid opgelegde bezuinigingsdoelstellingen.

Vakbonden vonden en vinden het niet acceptabel dat de rekening hiervan bij de werknemers wordt neergelegd. We hebben hiervoor meerdere argumenten:

* De bezuinigingsopdracht aan de omroepen was om efficiënter te gaan werken en het waterhoofd in het publieke bestel aan te pakken, niet om te snijden op loonkosten.

* Medewerkers worden op veel plaatsen al hard geconfronteerd met de negatieve effecten van reorganisaties, waardoor veel medewerkers met tijdelijke en vaste contracten hun baan hebben verloren en met minder mensen hetzelfde werk verzet moet worden.
* Door in 2004 bij de inzet voor de CAO de nullijn te accepteren hebben de medewerkers meer dan hun steentje bijgedragen. Tegelijkertijd worden de medewerkers namelijk wel geconfronteerd met een forse achteruitgang in koopkracht als gevolg van het kabinetsbeleid.

Als uiterste compromis hebben vakorganisaties alle voorstellen die een substantiële verzwaring van de loonkosten zouden betekenen voor 2004 ingetrokken. Met een aantal immateriële verbeteringen en afspraken over tijdelijke contractering zouden we genoegen nemen. Het standpunt van de werkgeversdelegatie op al deze 10 punten was helder en duidelijk: nee! Een aantal onderwerpen moesten we maar bespreken met de aangesloten omroeporganisaties (bijvoorbeeld onkostenregelingen en een redactiestatuut). Voor een aantal andere onderwerpen gold dat dit weer op een hoger niveau moest gebeuren (eisen met betrekking tot inhuur van productie en faciliteiten of het publiceren van de lonen van de omroepdirecties) en op andere onderwerpen (tijdelijke contracten) was geen enkele afspraak mogelijk.

Wij kunnen daarom niet anders concluderen dat we met deze werkgeversdelegatie alleen afspraken kunnen maken over verslechteringen in het bestaande arbeidsvoorwaardenpakket.

Als in deze opstelling niets verandert, zien wij geen opening om nog verdere onderhandelingen te voeren.

In dat geval zullen we ons, in overleg met u moeten gaan beraden over de wijze waarop we wel serieuze en kwalitatieve afspraken kunnen maken bij de omroep. Uiteraard zult u dan in de gelegenheid worden gesteld u mening hierover kenbaar te maken.

Wij zullen u hierover nader informeren.
Voor opmerkingen en/of informatie kunt u terecht bij uw bestuurder de heer Steffe Bak.(s.bak@cnvdibo.nl) of telefonisch 023-5651052