Protestantse Kerk in Nederland


Kerkrentmeesters niet alleen cijferaars

(15-11-2004)
Kerkrentmeesters moeten betrokken worden bij de kernvragen van de kerkelijke gemeente. Het behoort niet zo te zijn dat ergens in de gemeente plannen gemaakt worden of beleid ontworpen wordt en de kerkrentmeesters vervolgens alleen maar de financiële haalbaarheid moeten beoordelen. Kerkrentmeesters zijn niet alleen cijferaars. Deze woorden sprak synodepreses ds. Jan-Gerd Heetders tijdens een gezamenlijke vergadering van de Vereniging van Kerkvoogdijen en en het Landelijk Verband van Commissies van Beher. Tijdens deze vergadering, afgelopen zaterdag, besloten de organisaties per 1 januari 2005 te fuseren tot de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk in Nederland.

Volgens ds. Heetderks staan we als kerken in Nederland voor een geweldige uitdaging. De berichten dat het christelijk geloof en de kerken steeds meer terrein verliezen in ons land overspoelen ons. In onze gemeenten zien wij dat de betrokkenheid op het gemeentelijk leven afneemt en u als kerkrentmeesters wordt als gevolg daarvan geconfronteerd met dalende inkomsten. Dat alles kan tot gevolg hebben dat de kerken en degenen die de kerkelijke goederen beheren zich volledig concentreren op het behoud van wat er nog is en daar hun strategieën en beleid op afstemmen. Een soort overwinteringsbeleid en
-strategie.
Maar daarmee zul je zeker het tij niet keren. Als wij als kerken en daarmee ook als kerkrentmeesters onze situatie in het geseculariseerde en steeds meer seculariserende Nederland niet als een uitdaging ervaren om het evangelie op een zodanige wijze te vertolken dat mensen in onze samenleving het opnieuw verstaan, en als wij de situatie niet als een uitdaging ervaren nieuwe wegen te bewandelen en naar nieuwe vormen van kerk-zijn te zoeken, dan leggen wij ons in feite bij een sterfhuisconstructie neer. Maar de geseculariseerde en steeds meer seculariserende samenleving biedt ook nieuwe kansen om als kerken present te zijn en het evangelie op een nieuwe wijze te verkondigen. Maar daarvoor is creativiteit nodig en inventiviteit, maar vooral geloof. En dat is niet minder de uitdaging voor de kerkrentmeesters dan voor de andere ambtsdragers, aldus Heetderks.

Volledige lezing ds. J.G. Heetderks