Ministerie van Financiën

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA 's Gravenhage

Datum Uw brief Ons kenmerk (Kenmerk)

November 2040502610 BFB 2004-6463 M 2004

Onderwerp

Commentaar Wereldbank bewindvoerder op Amerikaanse verkiezingen

Hierbij doe ik u, mede namens minister Van Ardenne van Ontwikkelingssamenwerking, de antwoorden toekomen op de vragen van het lid Herben (vergaderjaar 2004-2005, nr. 2040502610) over het commentaar dat Wereldbank bewindvoerder Melkert onlangs gaf op de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De minister van Financiën,

G. Zalm

1. Heeft de heer Melkert, die als Nederlandse bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington door u is benoemd, uw toestemming gevraagd voor zijn optredens op Radio-1, waar hij commentaar geeft op de Amerikaanse verkiezingen?

Nee.

2. Is het gebruikelijk dat personen die van overheidswege buitenlandse functies vervullen, commentaar geven op dergelijke gebeurtenissen in het buitenland?

Het is personen die soortgelijke buitenlandse functies als de heer Melkert vervullen, toegestaan commentaar te geven op gebeurtenissen in het buitenland voorzover zij dit doen als privépersoon en niet als vertegenwoordiger van de Nederlandse regering. Dit is het geval geweest bij de heer Melkert. De heer Melkert is overigens in dienst van de Wereldbank en niet in dienst van de Nederlandse regering.