AutoRai

15-11-2004

Toyota Prius overtuigende winnaar Auto van het Jaar 2005

De innovatieve Toyota Prius is door een Europese vakjury van 58 autojournalisten uitgeroepen tot Auto van het Jaar 2005. De Toyota Prius boekte met 406 punten een overweldigende zege, met een zeer ruime voorsprong op de nummer 2 die 267 punten scoorde.

Maar liefst 37 juryleden plaatsten de hybride-aangedreven Toyota op de eerste plaats, waaronder ook de drie Nederlanders Ton Roks (Autovisie), Jeroen Jongeneel (De Telegraaf) en Jos Vroomans (Autokampioen). Het is overigens de tweede keer dat Toyota de prestigieuze Europese titel wint. De Toyota Yaris werd in 2000 Auto van het Jaar.

De Toyota Prius is ons land sinds februari te koop. De verkoopverwachting lag op 1.000 exemplaren voor 2004. Dit aantal is inmiddels ruim overschreden. Tot en met oktober van dit jaar werden al
1.600 verkoopcontracten getekend.

Snel, zuinig en schoon
Hoewel de Prius de schoonste auto is die men kan aanschaffen, gaat dit niet ten kost van zn prestaties. Dankzij de zogenoemde Hybrid Synergy Drive technologie accelereert de Toyota Prius bijvoorbeeld van 0 naar 100 km/h in nog geen 11 seconden. Zijn gecombineerde verbruik ligt volgens EC norm daarentegen op een zuinige 4,3 liter per 100 kilometer. En dat is interessant voor de portemonnee. De Toyota Prius is ook zeer veilig en beschikt over de hoogst haalbare score van vijf sterren in de Euro NCAP crashtest. Naast eigenschappen als snel, zuinig en schoon zorgt de ruime vijfdeurs carrosserie voor vele praktische gebruiksmogelijkheden. De consumentenprijs van de Toyota Prius valt bovendien gunstig uit doordat de consument vanwege de lage uitstoot geen BPM belasting betaalt, hetgeen 7.660 Euro scheelt. Er is al een Toyota Prius vanaf 25.250 Euro.