Novem

Technische ontwikkelingen maken warmtepompen efficiËnter

TNO heeft voor het Hoogheemraadschap Delfland onderzocht of warmte teruggewonnen kan worden uit Haags rioolwater. De winning van warmte uit rioolwater vervangt gedeeltelijk de warmte uit een aquifer. Het idee om rioolwater als warmtebron te gebruiken, is afkomstig uit Zwitserland. Vanwege de bodemgesteldheid is het daar namelijk niet mogelijk om aquifers te exploiteren. Zwitserland heeft ongeveer 50 installaties met warmtewisselaars geplaatst in zogenaamde `vrije verval' riolen.
Voor de Nederlandse situatie heeft TNO een warmtewisselaar ontworpen voor een persriool. In vergelijking met aquifers, blijken de investeringskosten per geïnstalleerde kW gelijk te zijn en bedragen EUR 400 per kW.
De realisatie van een warmtewisselaar in een rioolwaterleiding stuit echter wel op specifieke problemen, die bij een aquifers niet voorkomen. Zo is de installatie van een warmtewisselaar economisch alleen interessant wanneer deze tegelijkertijd met de aanleg van een nieuw (pers)riool plaatsvindt, en varieert de hoeveelheid beschikbare warmte. Daarnaast zijn de operationele kosten relatief hoog vanwege de vervuiling van de warmtewisselaar door (het effluent van) het rioolwater.
De eindconclusie is dat voor Nederland, warmtewisselaars in rioolsystemen geen reële optie zijn.