Ingezonden persbericht


Utrecht, 15 november 2004

Ross optimistisch over toekomst PGB

Staatssecretaris Clemence Ross-van Dorp van VWS is optimistisch over het de toekomst van het PGB. Op 13 november tijdens een symposium over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning van PhiladelphiaSupport (de nieuwe roepnaam van de vereniging Philadelphia) verklaarde Ross dat het PGB niet in gevaar zal komen. Hoe zij dat denkt te regelen kon mevrouw Ross nog niet zeggen. De staatssecretaris nodigde alle betrokken partijen uit om met haar het gesprek over de invulling aan te gaan.

Ross gaat er van uit dat de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) doorgaat. Zij wil haar aandacht richten op een goede uitwerking en leren van ervaringen uit het land. "Ik wil niet dezelfde fouten maken als destijds gemaakt zijn bij de invoering van de Wet Voorzieningen Gehandicapten". Ross sluit niet uit dat het geld dat met de WMO naar de gemeenten komt in de eerste jaren geoormerkt zal zijn.

Anton Westerlaken van 's Heerenloo vindt de WMO op zich een goede zaak, maar was zeer kritisch over de uitwerking. Hij waarschuwde dat mensen met een verstandelijke handicap een kleine minderheid vormen op het totaal van de mensen die een beroep op de WMO gaan doen. Daardoor komen zij gemakkelijk in de knel. Westerlaken: "We moeten buitengewoon solidair zijn met deze groep. Er is een groot verschil tussen de mensen die een leven lang op tal van levensterreinen een beroep op ondersteuning moeten doen en de grote groep die vanwege de vergrijzing een beroep zal gaan doen op de WMO."

Aaike Kamsteeg, wethouder in Dordrecht, ziet in zijn gemeente kansen voor de WMO. Hij voorziet wel problemen als een aantal zaken niet in de vorm van rechten of aanspraken geregeld is; of een gemeente nu armlastig is of niet. Hij wil duidelijke richtlijnen bij de uitvoering. Kamsteeg vindt dat de WMO uitgaat van een te mooie werkelijkheid. "De civil society zoals die in de plannen voor de WMO geschilderd wordt, bestaat niet. De mogelijkheid om vrijwilligers in te zetten is eindig."

CDA Kamerlid Aart Mosterd pikte het signaal van de angst voor het 'verdrinken' van mensen met een verstandelijke handicap in de grote groep vergrijzende Nederlanders goed op. "Daar gaan we verder over praten." En verder wil hij nadenken over welke verzekerde rechten hij in de WMO wil borgen. "Daar is alle tijd voor, want de WMO wordt gefaseerd ingevoerd", meent Mosterd. "Het zal in grote lijnen meevallen. Ik heb vertrouwen in de lokale politiek".

PhiladelphiaSupport directeur Jan Westert: "Het zijn bemoedigende geluiden die de staatssecretaris laat horen". Toch merkte ik in de zaal dat ouders die zelf een wooninitiatief zijn gestart of zelf hun kind verzorgen door middel van een PGB, nog niet gerustgesteld zijn." Hoopvol is Westert wel: "Ik ben blij dat de staatssecretaris de dialoog wil aangaan. Voor Philadelphia Support betekent dat dat we veel meer moeten inzetten op een goede uitvoeringsregeling en het tempo van invoering af moeten laten hangen van ervaringen uit het land. Dat zal ook onze boodschap zijn richting Kamer voor het debat op 9 december."

Noot voor de redactie;