Gemeente Alkmaar


Bomen terug op Van Houtenkade

11 november 2004

Maandag 15 november, tussen 13.30 en 14.30 uur, plant wethouder Binnendijk (Stads- en wijkbeheer & Milieu) de eerste boom op de vernieuwde Van Houtenkade. De kade vormt na een jaar werken nu één geheel met het terrein en de gebouwen van Zorgspectrum.

Gemeente Alkmaar en Zorgspectrum hebben nauw samengewerkt om het gebied van Zorgspectrum en het openbare gebied dezelfde uitstraling te geven met dezelfde kwaliteit voor de leefomgeving voor beide gebieden waardoor geen harde grenzen meer zijn waar te nemen tussen het gebied van Zorgspectrum en de Van Houtenkade. Niet alledaags aan de samenwerking is, dat Zorgspectrum het gemeentelijke gedeelte óók heeft ingericht. Daar staat tegenover dat de gemeente bijdraagt in de herinrichtingskosten.

Natuurlijke zuivering
Het terrein bij de Van Houtenkade heeft een nieuwe vijver en de oever van de kade is veranderd. De vijver is naast van recreatieve waarde ook belangrijk voor het opslaan van regenwater. Het regenwater van de daken en de bestrating wordt opgevangen met dakgoten en straatgoten. Via leidingen wordt het water verzameld, waarna het wordt uitgegoten op de infiltratiedelen van de vijver. Het water zakt vervolgens door het zand, waardoor er op een natuurlijke manier een zuivering plaatsvindt. Tenslotte wordt het water in het middendeel van de vijver bewaard. De voordelen van dit systeem: het water blijft schoon (komt niet terecht in de riolering), het hoeft niet naar de zuivering (kostenbesparend) en het wordt op een natuurlijke manier gezuiverd.

De oever
Langs het water van de Van Houtenkade is een nieuwe oevervoorziening gemaakt in de vorm van stenen verpakt in metalen gaaswerk, zogenaamde 'schanskorven'. Dit loopt tot onder de waterspiegel. Het is een natuurvriendelijke oever waar planten kunnen groeien en kleine dieren kunnen schuilen, nestelen en eten. De rietkraag is voor de werkzaamheden gemaaid en zal het komend jaar weer langs de oever opkomen.

Straatriolering
In de weg van de van Houtenkade zijn geen rioolputjes geplaatst. Het regenwater kan over de berm, via de schanskorven het water in lopen. Dit heeft als voordeel dat er geen straatriolering hoeft te worden aangebracht en onderhouden (kostenbesparend).

Bomen
Langs de hele Van Houtenkade komen weer bomen te staan. Wethouder Binnendijk plant
15 november de eerste boom en in de weken die volgen, zal de rest worden geplant.

15 november 2004