FNV

De Waal tegen werkgevers: 'Geen slippertjes meer!'

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal wil het overleg met de werkgevers graag weer oppakken.En de relatie tussen de sociale partners weer herstellen. Maar slippertjes van werkgevers met een rechts kabinet zijn dan uit den boze. Dat zei De Waal op het congres van het MKB, de werkgeversorganisatie in het midden en kleinbedrijf.

Het SER-advies over de WW wordt volgens FNV-voorzitter De Waal dé testcase voor de nog maar net herstelde arbeidsverhoudingen tussen werkgevers en vakbeweging:

"Kiezen de werkgevers weer voor de kant van de bezuinigingen, van afbraak van werknemersrechten, van het kabinet?

Of zijn ze bereid ons en zichzelf de ruimte te geven voor nieuwe ideeën, voor een duurzame WW die draagvlak heeft bij de werknemers, die niet de smeerolie uit de arbeidsmarkt haalt, maar die wel leidt tot minder ontslagen van bijvoorbeeld ouderen?" Die prikkelende voorzet gaf FNV-voorzitter Lodewijk de Waal op het congres van MKB Nederland.

De voorman van Nederlands grootste vakcentrale constateerde dat de arbeidsverhoudingen drastisch zijn veranderd. De Waal: "En wat mij betreft gaan we die verandering bediscussiëren in het kader van het nieuwe Middellange termijn advies van de SER.

En als we daarmee klaar zijn, mag de conclusie niet zijn, dat we teruggaan naar het poldermodel. Wij zullen meer moeten streven naar oplossingen die niet halverwege werkgevers en werknemers liggen, maar die werkelijk nieuw zijn."

De FNV-voorzitter toonde zich wel bereid de draad van de overlegeconomie weer op te pakken, maar stelde daaraan een voorwaarde:

"Vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard. Wij zijn bereid de normale verhoudingen in de driehoek via de Stichting van de Arbeid te herstellen, maar dan moeten werkgevers de verleiding van korte termijn slippertjes met een uiterst rechts kabinet, hoe sympathiek ze dat ook vinden, weerstaan."

Uiteraard nam De Waal de gelegenheid te baat het herwonnen zelfvertrouwen binnen de vakbeweging breed te etaleren:

"Ons is gebleken dat als we uitgedaagd worden we een beroep kunnen doen op een zeer grote achterban, aanzienlijk groter nog wel dan ons ledenbestand.

Dat wij soms gevoelens onder de bevolking kunnen aanboren en representeren, die andere maatschappelijke organisaties niet kunnen verwoorden. Dat wij een massabeweging kunnen zijn en blijven."

In het verlengde van die uitspraak noemde de FNV-voorzitter het noodzakelijk dat je als organisatie helder en transparant bent en hij illustreerde dat onmiddellijk:

"Waar in de kabinetsverklaring (oftewel het Museumpleinakkoord) gesproken wordt over een uiterst terughoudende loonontwikkeling, vertellen we nu gewoon dat een maximale looneis van 1,25% als zodanig gezien kan worden."

15 november 2004