Socialistische Partij

Vrijheid van meningsuiting moet ook gelden voor Vanunu

15-11-2004 * Vorige week donderdag heeft de klokkenluider van de Israëlische kernwapenindustrie, Mordechai Vanunu, huisarrest opgelegd gekregen van de Israëlische politie, nadat hij in Jeruzalem werd gearresteerd. Hij wordt verdacht van het lekken van geheime informatie en het overtreden van bewegingsbeperkende regels. Naar aanleiding van de arrestatie heeft Kamerlid Harry van Bommel namens de SP opheldering gevraagd aan de minister van Buitenlandse Zaken.

Van Bommel heeft de minister Bot van Buitenlandse Zaken gevraagd er bij de Israëlische regering op aan te dringen de vrijheid van meningsuiting en van beweging ook voor Vanunu te eerbiedigen.

Vanunu werd dit jaar vrijgelaten uit de Israëlische gevangenis, na een gevangenisstraf van 18 jaar te hebben uitgezeten wegens landverraad en spionage. Hij kreeg onmiddellijk na vrijlating een hele serie vrijheidsbeperkingen opgelegd. Officieel om de Israëlische staatsgeheimen te beschermen, maar volgens Midden-Oostendeskundigen toch vooral om hem blijvend te straffen en te treiteren. Vanunu kan na 18 jaar gevangenschap volgens hen geen enkele relevante nieuwe informatie onthullen.