Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Steunpunt voor mantelzorgers in Barendrecht

BARENDRECHT (15 november) - Op 10 november, de dag van de mantelzorg, heeft wethouder Ett Schoehuizen (Volksgezondheid) het steunpunt voor de Mantelzorg geopend. Aanleiding om dit steunpunt te openen vormde de resultaten van het onderzoek dat de gemeente in juli hield onder 120 mantelzorgers. Daarnaast zijn 20 interviews gehouden met mantelzorgers. Het onderzoek werd verricht in het kader van het project "FlexibiliTIJD". Het project 'FlexibiliTIJD', gericht op ondersteuning van mantelzorgers, wordt door gemeente Barendrecht in samenwerking andere partijen uitgevoerd en is mede mogelijk gemaakt door een subsidie vanuit de regeling Dagindeling ESF-3 In het steunpunt voor de Mantelzorg kunnen mantelzorgers terecht voor informatie, advies en praktische ondersteuning. Het Steunpunt Mantelzorg bevindt zich in het Servicecentrum van het gemeentehuis en is op donderdagmiddag geopend van 13.00-16.00 uur. Daarnaast is het mogelijk om een afspraak te maken met de mantelzorgcoördinator via (0180) 698 398 (gemeentelijk Servicecentrum).

Men spreekt van mantelzorg wanneer mensen belangeloos zorgen voor iemand die gehandicapt, (hoog)bejaard of langdurig ziek is. Bijvoorbeeld voor de echtgenoot, een kind, vader of moeder, maar ook de zorg voor bijvoorbeeld een vriend(in) of buurman wordt gerekend tot de mantelzorg. Uit verschillende landelijke onderzoeken is gebleken dat een behoorlijk deel van de mantelzorgers in bepaalde mate overbelast is. Daar wil gemeente Barendrecht in nauwe samenwerking met andere organisaties wat aan doen.

Het is juli 2004 gehouden onderzoek bevestigd dit beeld. 43,9% van de respondenten geeft aan zwaar tot zeer zwaar belast te zijn. De contacten met organisaties die hen bij hun zorgtaken kunnen ondersteunen zijn beperkt. Uit het onderzoek komt naar voren dat de belasting afneemt als er voldoende ondersteuning is. Daarnaast hebben de mantelzorgers aangegeven behoefte te hebben aan de inzet van vrijwilligers, inval of thuishulp in geval van nood, bereikbaarheid en beschikbaarheid huisartsen en specialisten buiten kantoortijden, flexibele wijkzorg, lokaal steunpunt mantelzorg, (meer)ondersteuning van eigen netwerk/familie/vrienden, overzicht van alle hulp- en dienstverlenende organisaties en bemiddeling voor snelle verstrekking van hulpmiddelen of woningaanpassingen.

Met het steunpunt voor de Mantelzorg maakt de gemeente Barendrecht in samenwerking met Informele Zorg

en andere zorg- en welzijnsaanbieders deze ondersteuning mogelijk. Het steunpunt mantelzorg biedt ondersteuning bij: . het helpen inzetten van uw netwerk en vrijwilligers; . contacten en hulp realiseren bij andere (zorg)organisaties; . de combinatie van werk en mantelzorg;

Daarnaast biedt het steunpunt een aantal praktische instrumenten zoals een mantelzorgkaart. Dit is een geplastificeerde kaart met daarop alle organisaties die een bijdrage kunnen leveren aan de ondersteuning van de mantelzorger. De kaart vermeld onder meer informatie over het steunpunt mantelzorg, 24-uurs bereikbaarheid voor mantelzorgers, respijtzorg door stichting thuisverzorging gehandicapten, MEE (voorheen Sociaal Pedagogische Dienst), welzijnsdiensten, thuiszorgorganisaties, tijdelijke intramurale opvang, vrijwilligersorganisaties en belangenbehartiging. Ook is er een mantelzorgmeter beschikbaar. Door het beantwoorden van vragen kan een passend aanbod geleverd worden voor de situatie van de mantelzorger. Verder onderzoekt het steunpunt of er behoefte is aan een cursus voor mantelzorgers. De Landelijke Organisatie Thuisverzorgers (LOT) heeft een cursus voor mantelzorgers ontwikkeld. De bedoeling van de cursus is goed om te leren gaan met de mantelzorgtaken en hierbij de eigen grenzen te leren kennen. Als de mantelzorger niet goed voor zichzelf zorgt, kan hij ook niet (meer) voor een ander zorgen. Mantelzorgers die graag willen dat deze cursus in Barendrecht georganiseerd wordt, kunnen dit laten weten via het gemeentelijk Servicentrum (0180) 698 398.

Meer informatie
Het gemeentelijk servicecentrum is telefonisch bereikbaar van ma t/m vr tussen 8.30 en 17.00 uur en op ma en woe van 18.30-20.00 uur. Telefoon: (0180) 698 398, Toets 2 (welzijn) en geef aan dat het over mantelzorg gaat. E-mail: gemeente@barendrecht.nl Ook is het mogelijk de coördinator mantelzorg telefonisch en via MEE (voorheen Sociaal Pedagogische Dienst) te bereiken: Telefoon: 0900 - 2020672 (E 0,10 per minuut)

Noot voor de pers,