VASTELASTEN BOND



15 november 2004

Vastelastenbond strijdt voor lagere energieprijzen

'Wie heeft er tot nu toe echt zijn voordeel gedaan met de liberalisering van de gas- en elektriciteitsmarkt?'

Volgens de Vastelastenbond zijn er nog maar weinig consumenten zich bewust van de voordelen die de vrije markt biedt. De Vastelastenbond is een vereniging die lagere lasten voor zijn leden gaat bedingen en hulp biedt bij de ondoorzichtige energiemarkt. Eén consument heeft immers niets te vertellen, maar duizenden of tienduizenden hebben dat wel.

De Vastelastenbond bundelt de krachten van consumenten om hoge kortingen te realiseren op het gebied van gas en elektriciteit. Daarnaast controleert deze vereniging de energierekeningen en houdt toezicht op gemaakte afspraken en leveringsvoorwaarden. Nederlandse energiebedrijven zeggen dat er niet veel marge is om goedkopere prijzen af te spreken, maar ondertussen hebben bedrijven als NUON, Essent en Eneco in voorbereiding op de liberalisering bijna 200 miljoen uitgegeven aan marketing en PR.
In Engeland is de energieprijs sinds de liberalisering van de energiemarkt zelfs met 30% gedaald. In Nederland zijn er al voorbeelden van grote prijsdalingen door collectieve inkoop van energie, zoals in de land- en tuinbouwsector. Ook grote scholengemeenschappen kopen al gezamenlijk goedkope energie in. Nu de consument nog, zegt De Vastelastenbond.


- Sinds het openstellen
Sinds het openstellen van de energiemarkt zijn maar weinig consumenten overgestapt naar een andere energieleverancier. Te moeilijk, te ingewikkeld, veel consumenten vinden het goedkoper kopen van energie niet opwegen tegen de (mogelijke) problemen die het overstappen met zich mee brengt. Bovendien voelt de consument zich vaak machteloos tegenover grote energiebedrijven. Wie heeft er niet urenlang aan de telefoon gehangen om een klacht aan het energiebedrijf door te geven? Hoe kan een consument zich beschermen tegen torenhoge rekeningen?

Dennis van Druten en Dirk Jan Wolfert richtten een paar maanden geleden de Vastelastenbond op. Van Druten werkte anderhalf jaar in opdracht van een energiebedrijf en stond direct in contact met de consumenten. Dagelijks hoorde hij de klachten en de onvrede aan die bij vele consumenten leefden. In sommige gevallen leek er zelfs sprake van pure oplichting. Zo betaalde een klant die over nauwelijks meer dan een broodrooster en een radio beschikte en altijd op gas kookte, een voorschot van 138,00 euro per maand voor gas en elektriciteit. En moest bij de eindafrekening 312,00 euro bij betalen. Na drie uur telefoneren met de betreffende leverancier was ik nog geen stap verder. 'Onacceptabel', constateerde Van Druten. Om consumenten in de toekomst te beschermen tegen zulke misstanden, richtte hij samen met zijn vriend Dirk Jan Wolfert de Vastelastenbond op. Gelukkig zijn er ook energiebedrijven die het volgens Van Druten wel goed doen. Door zich ook te richten op deze zogenaamde nieuwkomers op de energiemarkt, is de Vastelastenbond ervan overtuigd een veel goedkoper energietarief aan hun leden te kunnen bieden.


- 'Hoe meer leden
'Hoe meer leden hoe sterker we staan en hoe goedkoper de energie wordt.' aldus Van Druten. De Vastelastenbond wil duidelijkheid scheppen in de wereld van de vaste lasten en een goede prijs realiseren voor de leden. 'We beginnen met gas en elektriciteit om daarna uit te breiden met water, telefonie, brandstof, verzekeringen, leningen....'
Lid worden van de Vastelastenbond is gratis en mogelijk door te surfen naar www.vastelastenbond.nl .

Voor nadere informatie verwijzen we u naar de bijlage of kunt u contact opnemen met Dirk-Jan Wolfert, bestuurslid van de vastelastenbond. Hij kan u te allen tijde te woord staan op het volgende nummer:

06 24 659 263

15 nov 04 15:42