Gemeente Amsterdam

Historische gevelreclame als nieuw
15 november 2004 - Ingrid Breed
De historische, geschilderde gevelreclame op de hoek Jan Pieter Heijestraat / Borgerstraat is in ere hersteld. Waar tot voor kort nog enige raadselachtige tekstfragmenten de muur sierden schittert nu de kleurige gevelreclame uit 1906.

gevelreclame

De Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam (WHGA), vorige jaar benaderd door bewoners en ondernemers van Amsterdam Oud-West heeft de restauratie uitgevoerd.

Tot voor kort was op een muurvlak van 4 bij 6 meter alleen de raadselachtige tekst zichtbaar "YPMA EEREN MOD HOEDEN PETTEN". De rest van de tekst ging schuil achter grijze verf en een billboard. Gaande van Kinkerstraat richting Overtoom bevindt de gevelreclame zich op een goed in het oog vallende hoek.

De gevelreclame bevindt zich op het pand waar in 1906 textieldetailhandel Ypma was gevestigd. De firma Ypma is later naar Den Haag verhuisd. De schildering bleef achter. In de periode 1930 en 1960 zat een zelfde reclameschildering op de hoek van de J.P. Heijestraat 94. Een concurrerende firma adverteerde in die tijd ook voor hoeden en petten op een groot bord op de blinde gevel aan het eind van dezelfde straat richting Overtoom.

Bij de restauratie zijn sporen van de tekst 'Manufacturen Dekens Tapijten J.P. Heijestraat 90-92-94' onder een grijze verflaag teruggevonden. De reclame was indertijd zorgvuldig 'langs de liniaal' aangebracht en was zeker geen haastwerk. Alle oude teksten zijn overgenomen op calqueerpapier en gereconstrueerd aan de hand van oude foto´s van de familie Ypma.
Restaurateur Wendy Schoenaker heeft met assistentie van Hetty de Haan op vakkundige wijze in ruim een week tijd de volledige historische tekst opnieuw geschilderd in de oorspronkelijke kleuren: ossebloedrood en donkergroen op een okergele achtergrond met zwarte sierrand.

De gevelreclame en de informatie van de familie Ypma over hun textielzaak zijn een belangrijke bijdrage aan de historie van de buurt.

Alle betrokkenen - buurtbewoners, woningbouwvereniging De Dageraad, stadsdeel Oudwest, WHGA) zijn tevreden over het resultaat. Het project maakt deel uit van een buurtproject dat ondersteund wordt door Urban II-gelden van de Europese Commissie.

© Gemeente Amsterdam