Per Saldo in actie voor het behoud van het persoonsgebonden budget

Het persoonsgebonden budget (PGB) voor zorg, hulp en begeleiding ligt onder vuur. Eind november neemt staatssecretaris Ross beslissingen over het subsidieplafond voor 2005. Activerende begeleiding wordt mogelijk uit het persoonsgebonden budget geschrapt. En er zijn sterke aanwijzingen dat een aantal politici, ambtenaren en uitvoerders van de regeling serieus van plan zijn om budgethouders te verbieden nog langer huisgenoten of familieleden in te huren uit hun budget.

Dat is nog niet alles. In 2006 dreigen twee nieuwe wetten een eind te maken aan een groot deel van het persoonsgebonden budget. De regering is van plan om belangrijke onderdelen van de zorg onder te brengen in een nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) en een nieuwe wet voor de verzekering van zorgkosten, de zogenoemde Basisverzekering. In beide wetten is tot nu tot nog niets geregeld over persoonsgebonden financiering. Ongeveer 85% van alle budgethouders (zon 55.000 mensen) zullen hierdoor de komende twee jaar te maken krijgen met een achteruitgang van hun persoonsgebonden budget of dat budget zelfs helemaal kwijtraken.

Reden voor Per Saldo om in actie te komen, onder het motto Houd hulp in eigen hand. Kom nú in actie voor het persoonsgebonden budget. Alle leden, budgethouders en sympathisanten kunnen meedoen.