Gemeente Heeze-Leende


Inrichting Jan Deckersstraat en Kapelstraat

De werkzaamheden aan de Jan Deckersstraat en de Kapelstraat verlopen voorspoedig. Het resultaat is een mooie, goed ingerichte straat, met bredere trottoirs.

Die bredere trottoirs geven meer mogelijkheden om het centrum een verblijfsfunctie te geven. Om het beeld van deze straat straks ook mooi te houden, heeft de gemeente bepaalde richtlijnen opgesteld, die recht doen aan die verblijfsfunctie, maar ook aan de verkeersfunctie van deze straat. Elementen die hierin een rol spelen zijn, terrasvorming, (licht)reclame, sfeerverlichting (kerst), uitstallingen voor winkels, reclame zuilen, bill boards, (verkeers)veiligheid, toegankelijkheid etc.

De gemeente heeft in samenspraak met de ondernemers het toekomstige beeld van de Jan Deckersstraat en de Kapelstraat vastgelegd.

Inrichting trottoir
In samenspraak met de ondernemers is besloten dat op plaatsen waar het trottoir breder is dan 2 meter, het trottoir minimaal een vrije doorgang moet hebben van 2 meter (vanaf de rijbaan cq vanaf de parkeervakken gemeten) Op plaatsen waar het trottoir smaller is dan 2 m moet het trottoir een vrije doorgang hebben van minimaal 1,50 m (vanaf de rijbaan cq parkeervakken gemeten)
Op plaatsen waar dit niet haalbaar is omdat het trottoir daar smaller is, wil de gemeente de landelijke aanbevelingen voor verkeersvoorzieningen aanhouden. Volgens deze aanbevelingen is een vrije doorgangsruimte van 1,20 m toegestaan bij een vernauwing. En minimaal 0,90 m is toegestaan bij een harde puntvernauwing zoals een lichtmast of verkeersbord.

Deze regels zijn door het college ook vastgelegd in de reclamenota met als doel een veilige en ongehinderde doorgang van het (trottoir)verkeer. Met het vastleggen in de reclamenota is het een extra beoordelingsaspect geworden voor vergunningen voor voorwerpen op, aan of boven de weg.

Reclameborden, uitstallingen, luifels en terrassen Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is het verboden zonder vergunning van het college voorwerpen op, aan of boven de weg te plaatsen. Met voorwerpen worden onder andere bedoeld losse reclameborden, uitstallingen, luifels en terrassen. Dus voor heel de Jan Deckersstraat en Kapelstraat geldt dat een vergunning nodig is om voorwerpen op, aan of boven de weg te plaatsen. Aanwonenden en ondernemers van de Jan Deckersstraat en Kapelstraat zijn hierop schriftelijk gewezen.

Straatmeubilair
Vanaf half november zullen op die stukken waar de straat gereed is, banken, prullenbakken en fietsenstallingen worden geplaatst. Aanwonenden en ondernemers zijn inmiddels in de gelegenheid gesteld om hun voorkeur voor de plaats van dit straatmeubilair kenbaar te maken.

Beplanting
In het gebied worden drie soorten bomen toegepast. Er is onderscheid gemaakt in bomen langs de dorpsas, bomen voor accentuering van de toegang tot het centrumgedeelte en bomen op het plein voor het gemeentehuis.


1. Dorpsas - haagbeuk
Voor de ontwikkeling van de hoofdgroenstructuur langs de dorpsas is gekozen voor de haagbeuk (Carpinus betulus Frans Fontaine) Deze variëteit kenmerkt zich door een smalle, dichte piramidale tot eivormige kroon. Het blad is frisgroen in het voorjaar en blijft die kleur gedurende de zomer behouden. In de herfst kleurt het blad goudgeel.


2. Accentuering centrumgedeelte - amberboom Om de toegang tot het centrumgedeelte te accentueren is een ander soort boom gekozen. Ter hoogte van de verkeerslichten komen amberbomen (Liquidambar styraciflua Worplesdon) te staan. Deze piramidevormige boom heeft diep ingesneden bladeren, die in de herfst abrikoos-kleurig, oranje tot oranjerood verkleuren.


3. Gemeentehuisplein - plataan
De plataan (Platanus acerifolia) komt op het plein voor het gemeentehuis te staan voor de aan-kleding en het verkrijgen van sfeer. De boomkronen worden gevormd door takken, die door het snoeien een enigszins grillige knotvorm krijgen. De bomen blijven hierdoor wat smaller.

In de groenstroken zal hulst worden geplant. Door dit als blokgroen te snoeien, gaat dit een dichte massa vormen.

Tot slot
Als eenieder zich houdt aan bovenstaande inrichtingscriteria is het college ervan overtuigd dat dit de beeldkwaliteit van de Jan Deckersstraat en Kapelstraat ten goede komt.