Ingezonden persbericht


Rode Kruis wil humanitaire situatie in Falluja onderzoeken

Nederlandse Rode Kruis zendt medicijnen naar Irak

Het Internationale Rode Kruis wil de mogelijkheid krijgen om de humanitaire situatie in Falluja te onderzoeken. Amerikaanse troepen hebben verklaard dat zij hulp zullen bieden aan de achtergebleven burgerbevolking in de iraakse stad, waar al dagen hevig wordt gevochten. Het Rode Kruis stelt echter dat er behoefte is aan een beoordeling van de situatie door onafhankelijke, neutrale organisaties. Volgens het humanitair oorlogsrecht heeft het Rode Kruis het recht om hulp te bieden aan de slachtoffers van een gewapend conflict.

Op 13 november zonden de Iraakse Rode Halve Maan en het Internationale Rode Kruis een hulpkonvooi naar Falluja en omgeving. Een deel van het konvooi - drie ambulances en vier vrachtwagens met hulpgoederen - kwam Falluja binnen. Het team kon echter, in verband met veiligheidsmaatregelen, het deel van de stad dat niet onder controle was van de multinationale troepen niet bereiken. De hulpgoederen - eerste-hulppakketten en voedselpakketten - zijn tot dusver niet gedistribueerd.

Wel bezocht het Internationale Rode Kruis op zaterdag 14 november het grootste ziekenhuis van de stad. Hier waren voldoende medische voorzieningen aanwezig. Gewonde patiënten waren er niet, waarschijnlijk omdat gewonden het ziekenhuis door de gevechten niet konden bereiken. Het Rode Kruis heeft gehoord dat er nog steeds veel burgers in de stad zijn en dat veel gewonden geen medische hulp krijgen. Dit vertellen mensen in Falluja zelf en mensen die de stad zijn ontvlucht. Volgens het humanitair oorlogsrecht hebben zowel gewonde burgers als gewonde combattanten recht op medische hulp. Een mogelijkheid is zorgen voor een veilige doorgang voor ambulances. Een andere mogelijkheid is het openstellen van een corridor om gewonden te evacueren.

Het tweede deel van het konvooi dat op 13 november was vertrokken, ging naar de omgeving van Falluja. Duizenden mensen zijn de stad ontvlucht. Het Rode Kruis/de Rode Halve Maan heeft in Alhabbania 650 voedselpakketten gedistribueerd. Ook werd daar een waterzuiveringsunit neergezet die per uur 3000 liter schoon water kan produceren. De ontheemde families leven in tenten en verlaten huizen of worden opgevangen in gastgezinnen. Door het koude weer hebben veel mensen last van koorts en diarree, vooral kinderen. Ook is er behoefte aan medicijnen voor chronische ziektes zoals astma en diabetes. Mensen uit Falluja die in Karma (bij Bagdad) verblijven ontvingen via het Rode Kruis 1000 voedselpakketten en 1500 jerrycans voor water. De komende dagen zal het Rode Kruis meer hulpgoederen verstrekken aan ontheemden.

Medicijnen uit Nederland

Op verzoek van de Iraakse Rode Halve Maan zendt het Nederlandse Rode Kruis volgende week 15 ton medicijnen en medische hulpmiddelen naar Irak. De medicijnen en hulpmiddelen, zoals injectienaalden en operatiehandschoenen, zijn bestemd voor diverse ziekenhuizen. De Iraakse Rode Halve Maan heeft dit verzoek overigens al geruime tijd vóór de huidige strijd in Falluja gedaan. De hulpgoederen worden vanuit Nederland naar Damascus (Syrië) gevlogen. De Syrische Rode Halve Maan transporteert de Nederlandse goederen naar de grens met Irak.



Ingezonden persbericht