Gemeente Goes

Uit de gemeenteraad van 11 november

Begroting 2005
Elke maand vindt u op deze pagina een greep uit de besluiten van de gemeenteraad. De raadsvergadering van 11 november stond zo goed als helemaal in het teken van de gemeentebegroting 2005.

Verhoging belastingtarieven en bezuiniging personeelskosten Uit deze begroting komen de belastingtarieven voor het komende jaar voort. De gemeenteraad stemde al eerder in met een stijging daarvan voor het komende jaar. De meeste tarieven gaan met 2,5% omhoog, de afvalstoffenheffing stijgt noodgedwongen (ondermeer door het vervallen van de Zalmsnip) met 15% en betaald parkeren wordt 10% duurder. Er wordt door de gemeente komend jaar een tekort van twee miljoen euro weggewerkt door te bezuinigen op personeelskosten en op verschillende afdelingsbudgetten, en door een extra verhoging van de onroerende-zaakbelasting. Met dit pakket maatregelen heeft de gemeenteraad willen voldoen aan de wens om de burger (en zeker de sociaal zwaksten) in redelijke mate te ontzien, zonder te tornen aan de prioriteiten die door de gemeenteraad al eerder gesteld zijn.

Jongerencentrum Colours, kerntakenonderzoek en overlast spoorlijn Naar aanleiding van de begroting kwamen verschillende onderwerpen zijdelings aan de orde die later ter bespreking en besluitvorming in de raad terug zullen komen, zoals het functioneren van jongerencentrum Colours, het instellen van een kerntakenonderzoek met als doel de efficiëntie van de gemeentelijke organisatie te vergroten en een onderzoek naar vermindering van geluids- en trillingsoverlast langs de spoorlijn.

Aanvaarding begroting 2005
De begroting 2005 werd door de gemeenteraad aanvaard. Alleen SGP/ChristenUnie en D66 stemden tegen, omdat deze fracties zich niet konden vinden in de manier waarop de begroting met eenmalige dekkingen sluitend is gemaakt. Met de uit deze begroting voortvloeiende belastingtarieven gingen wel alle partijen akkoord.

Ingediende moties
Eensgezindheid was er ook wat betreft twee moties over geheel andere onderwerpen, die tijdens deze raadsvergadering werden ingediend.

Motie Delta NV
GroenLinks had een motie opgesteld om te bewerkstelligen dat de gemeente bij Delta NV (Raad van Commissarissen en de aandeelhouders) gaat pleiten voor een diepgaand en onafhankelijk onderzoek naar de administratieve problemen bij Delta NV.

Motie maatschappelijke onrust
De raad stelde een motie vast waarin de bezorgdheid over de recente maatschappelijke ontwikkelingen werd uitgesproken, waarin het gemeentebestuur belooft alles in het werk te stellen om de voedingsbodem voor deze ontwikkeling weg te nemen en al het mogelijke te doen om geweld en dreiging van welke aard ook te voorkomen, en waarin de raad iedereen oproept daaraan bij te dragen door middel van een open dialoog met respect voor ieders mening. Beide moties werden door alle fracties ondertekend.