Gemeente Dordrecht


Dordrecht krijgt Europese prijs voor haar kwaliteit

Wethouder Veldhuijzen heeft vandaag de EFQM 'Local and Regional Government Prize' in ontvangst genomen in Berlijn op het Europese EFQM-congres. De gemeente ontvangt deze prijs voor haar kwaliteitsimpuls van de ambtelijke organisatie. Via de Dordtse aanpak 'Meer met minder' streeft de gemeente continu naar verbetering van de kwaliteit van haar dienstverlening voor de burgers. Dordrecht blijft werken aan een leefbare, aantrekkelijke en unieke stad met een innovatieve organisatie. Een organisatie die gericht is op meer samenwerking, meer actie, betere en snellere service, minder regels, minder wachttijden, minder bureaucratie en minder kosten.

Dordtse aanpak 'meer met minder'
De Dordtse aanpak bestaat uit een innovatietraject van vijf thema's gebaseerd op drie pijlers. Via ketenarrangementen, schaalverandering, dienstverlening, shared services en actiegerichte organisatie werkt de gemeente projectmatig aan vernieuwing en verbetering. Het herontwerpen van bedrijfsprocessen met behulp van ICT staat centraal in de eerste pijler 'ICT informatie- en procesmanagement'. De organisatie moet flexibeler kunnen inspelen op vragen uit de samenleving. Daarom investeert de organisatie in mobiliteit en flexibiliteit voor de medewerkers waarbij een prettige werkomgeving van essentieel belang is. Dit is de basis voor de tweede pijler 'Human Resource Management'. Dordrecht werkt aan een flexibel huisvestingsconcept om nieuwe werkwijzen te ondersteunen zoals projectmatig samenwerken volgens haar derde pijler 'Organisatie en huisvestingsconcepten'.

Kwaliteitsimpuls
Begin 2003 heeft de gemeente haar positie bepaald aan de hand van het INK-managementmodel. De gemeente werkt procesgeoriënteerd. Maar om de ambities van het gemeentebestuur waar te kunnen maken, moet de gemeentelijke organisatie streven naar een ketengerichte organisatie. De European Foundation for Quality Management (EFQM)-organisatie heeft de gemeente getoetst op haar e-readyness en op haar verbeterbereidheid. Hiervoor behaalde de gemeente het certificaat 'Committed to Excellence'.

EFQM
De EFQM 'Local and Regional Government Prize' is een initiatief van de European Foundation for Quality Management, een non-profit organisatie die bedrijven en overheden ondersteunt bij het verbeteren van hun producten en dienstverlening. 12 Europese landen hebben meegedaan waarbij 29 deelnemers streden om erkenning.