Gemeente Bladel


Inspraakprocedure voorontwerpbestemmingsplan locatie Kempenland te Bladel

Van 15 november 2004 tot en met 13 december 2004 bestaat er gelegenheid om zowel schriftelijk als mondeling in te spreken op de nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen op de locatie van het Verpleegtehuis en Huize Kempenland te Bladel. Voor het gebied, dat wordt omsloten door Rondweg, Europalaan, Bleijenhoek en Leemskuilen, is een nieuw voorontwerp bestemmingsplan gemaakt. Dit nieuwe plan voorziet in ruime ontwikkelingsmogelijkheden voor woningbouw en welzijnsvoorzieningen op dit terrein.

Gedurende de inspraakperiode kan het ontwerpplan en de toelichting hierop worden ingezien bij de Centrale Balie in het gemeentehuis te Bladel. Het plan is ook te zien tijdens de woningmarkt op zondag 28 november a.s. van 13.00 uur tot 17.00 uur. Ook wordt het plan gepresenteerd tijdens de openbare vergadering van de commissie Grondgebied op 29 november a.s., aanvang 19.30 uur. Voor belangstellenden is een voorlichtingsbrochure beschikbaar.

Bouwprogramma `woningen voor jong en oud'

Het plan voorziet in een totale herstructurering van dit gebied. Het bestaande verpleegtehuis en verzorgingshuis worden gesloopt. Met de bouw van het nieuwe verpleegtehuis is al gestart. Binnen het complex blijven de 45 bestaande appartementen in gebruik. In het nieuwe plan komen ongeveer 250 woningen voor diverse doelgroepen, waaronder starters, ééngezins, zorg- en seniorenwoningen. Naast woningen worden er een kinderdagverblijf, een mortuarium en een welzijnsgebouw met restaurant gebouwd.

Ruimtelijke beschrijving op hoofdlijnen

Het gebied krijgt een meer open karakter zodat de relatie tussen het plangebied en de omgeving wordt vergroot. Zo wordt er een nieuwe hoofdentree gerealiseerd aan de Europalaan en worden er nieuwe aansluitingen gemaakt op de Leemskuilen. Door aansluitingen van het gebied op de Bleijenhoek wordt een relatie gelegd met het centrum van Bladel.

Het nieuwe verpleegtehuis ligt centraal in het gebied, rondom worden de woningen gebouwd.

Op de hoek Europalaan / Rondweg worden serviceappartementen gebouwd. Deze appartementen zorgen voor een mooie aanblik bij de belangrijkste toegang tot de kern Bladel. Aan de Europalaan wordt op een centrale locatie voor het dorp het welzijnsgebouw gebouwd, waarin ruimte wordt geboden voor ontspanning.

Inpassing groen / waterbeheer

Bij de planvorming is zoveel mogelijk rekening gehouden met inpassing van bestaand groen dat in ruime mate op dit terrein aanwezig is. Hierdoor ontstaat een woonwijk in een parkachtige omgeving. Bij het kinderdagverblijf wordt een kinderboerderij gebouwd.

Tussen de vleugels van het verpleeghuis worden thematische tuinen aangelegd. Het hele gebied wordt door voetpaden toegankelijk gemaakt. Ook bij de aanleg van wegen is aandacht voor een groene aankleding. Voor wat betreft het waterbeheer, wordt bij de inrichting van de nieuwe wijk rekening gehouden met de verwerking van regenwater op eigen terrein.

Eigentijdse architectuur

In het bestemmingsplan wordt een welstandsparagraaf opgenomen, waarin enige richting wordt gegeven aan de gewenste architectuur. Er is gekozen voor een eigentijdse architectuur, waardoor een wijk met een moderne uitstraling en een eigen identiteit ontstaat, met veel ruimte voor variatie.

Uitvoering

Het plan wordt uitgevoerd in fasen en loopt van 2006 tot en met 2010. Het nieuwe verpleegtehuis wordt naar verwachting medio 2005 in gebruik genomen. De bouw van het mortuarium aan de Rondweg start zo spoedig mogelijk. Hiervoor wordt een vrijstellingsprocedure op grond van artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening gevolgd.

Inspraak en informatie

Het gemeentebestuur wil voor dit project een nieuw bestemmingsplan vaststellen. Voordat hiervoor de procedure wordt gestart, krijgt iedereen gelegenheid om een inspraakreactie te geven op het plan.

Het voorontwerp bestemmingsplan met toelichting ligt van 15 november 2004 tot en met 13 december 2004 ter inzage bij de Centrale Balie in het gemeentehuis.

Het plan wordt zoals eerder vermeld ook uitgebreid gepresenteerd tijdens de woningmarkt (28 november) en in de commissie Grondgebied (29 november).

Tot uiterlijk 13 december 2004 bestaat er gelegenheid om zowel mondeling als schriftelijk een inspraakreactie kenbaar te maken. Mondelinge reacties kunnen worden kenbaar gemaakt aan de Centrale Balie. Een schriftelijke reactie kunt u sturen naar het college van burgmeester en wethouders, Postbus 11, 5530 AA te Bladel. Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met de heer C. van Hintum of de heer B. van Gerwen van de afdeling Volkshuisvesting Ruimtelijke Ordening en Milieu, tel. 0497-361691 en tel. 0497-361687.


---