Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA lanceert www.geen200jaar.be (15/11/04)

Vandaag maakt premier Verhofstadt bekend welke festiviteiten de federale regering voorziet in het feestjaar 175 jaar België 25 jaar federalisme. De N-VA ziet echter weinig reden tot feestvieren. Wie de geschiedenis van 175 jaar Belgische staat leest, kan niet anders dan vaststellen dat Vlaanderen cultureel, politiek en sociaal-economisch werd benadeeld en niet de kansen kreeg waar het recht op had. Ook vandaag blijft de Belgische constructie een rem op de volledige ontplooiing van de zes miljoen Vlamingen. België bezit immers al lang geen gemeenschappelijke publieke cultuur meer: Vlaanderen en Wallonië gaan cultureel en sociaal-economisch hun eigen weg. België is hoogstens een halve democratie: Vlaamse en Franstalige partijen besturen samen het land, maar ze leggen electoraal slechts verantwoording af aan hun eigen gemeenschap. Op unitair vlak blokkeert de Vlaams-Waalse breuklijn op alle gebieden een efficiënt en democratisch beleid.

Voor de N-VA is het duidelijk: monarchie rijmt niet op democratie. Een echte democratische volksvertegenwoordiging kan niet aanvaarden dat één familie via het kraambed politieke macht krijgt toebedeeld. Wie in een democratie politieke macht uitoefent, moet daarvoor verantwoording afleggen aan de volksvertegenwoordiging, aan de kiezers. Het is daarenboven een publiek geheim dat deze macht altijd werd gebruikt in het verzet tegen emancipatorische stromingen.

Vandaag, op het ogenblik dat de koninklijke familie luistert naar de plannen van de federale regering, lanceert de N-VA de webstek www.geen200jaar.be.
Als het van de N-VA afhangt, zullen de feesten 175-25 de laatste grote feesten zijn met een Belgisch tintje. Voor de N-VA hoeft België geen 200 jaar te worden.

Op de webpaginas worden de standpunten van de N-VA verduidelijkt en loopt de discussie over de volgende stellingen:
1) Monarchie rijmt niet op democratie

2) Solidariteit ja, diefstal neen

3) Belgische mythes ontkracht

4) Federatie of contrafederatie

Vlaams parlementslid Mark Demesmaeker treedt op als gastheer en zal regelmatig zelf een bijdrage leveren aan de discussie. Het lanceren van deze webstek is een eerste bijdrage van de N-VA aan 175 25, het zal zeker niet de laatste zijn.

Wij wensen iedereen een strijdbaar feestjaar!

Auteur:
Vlaams parlementslid
Mark Demesmaeker

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be