Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



Directie Voorlichting en Communicatie

Spreekpunten van minister H. Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ter gelegenheid van de opening van de Week van de Rechten van het Kind; maandag 15 november '04

Beste jongens en meisjes, dames en heren,


- jullie weten natuurlijk allemaal waarom we hier vandaag bij elkaar zijn. We geven met zijn allen een start aan de Week van de Rechten van het Kind! Al sinds 1959 (ik was toen zelf een kind van drie) kennen we de "Verklaring van de rechten van het kind". 15 jaar geleden hebben de Verenigde Naties er zelfs een verdrag van gemaakt en intussen hebben al bijna 200 landen beloofd dat ze zich aan dat verdrag zullen houden.


- In dat verdrag zijn een heleboel rechten opgenomen. Om er een paar te noemen: kinderen hebben er recht op een eigen naam te dragen. Kinderen hebben er recht op goed verzorgd te worden door hun ouders. En kinderen hebben recht op goed onderwijs, goede medische zorg en op gezond voedsel.


- UNICEF, dat is het Kinderfonds van de Verenigde Naties, komt op voor de rechten van alle kinderen, wereldwijd. Dit jaar vragen ze daarbij speciale aandacht voor inentingen. Dat is voor vele kinderen van groot belang.


- In heel veel landen zijn kinderen vaak ziek en veel kinderen worden zelfs zo ziek dat ze doodgaan. Als ze zouden worden ingeënt, zou dat veel van die ziektes kunnen voorkomen.


- Maar daar is in de landen waar het het hardst nodig is, meestal geen geld voor. Het is daarom goed dat UNICEF daar aandacht en geld voor vraagt. Ik hoop dat daardoor meer kinderen in de wereld beschermd kunnen worden tegen de vreselijke gevolgen van ziekten als mazelen en polio.


- In Nederland maken we er gelukkig al heel lang, bijna 50 jaar, een gewoonte van om alle kinderen in te enten. Voor die tijd waren er ook in Nederland jaarlijks honderdduizenden zieken en honderden sterfgevallen door ziekten als mazelen, kinkhoest, difterie en polio.

Toespraak Parnassusplein 5 Doorkiesnummer Hebt u 's avonds of in het weekend dringend Postbus 20350 (070) 340 60 00 een voorlichter nodig, belt u dan met het 2500 EJ DEN HAAG Fax (070) 340.62.92 ministerie, telefoon (070) 340 79 11. Daar Telefoon (070) 340 79 11 regelt men dat u wordt teruggebeld.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2 -


- Voor 1950 stierven er in Nederland bijvoorbeeld elke jaar tientallen, soms honderden kinderen door mazelen. Terwijl de meeste ouders denken dat mazelen een onschuldige kinderziekte is. Vraag daar thuis maar eens naar. Jullie krijgen waarschijnlijk geen mazelen of polio. De meeste van jullie zullen zijn ingeënt. Daar heb je dus geluk mee gehad. In veel ontwikkelingslanden gaat dat niet zo.


- Tegenwoordig wordt meer dan 95% van alle kinderen in Nederland ingeënt tegen wel 10 verschillende ziekten als mazelen, kinkhoest, polio, bof, rode hond, en bepaalde vormen van hersenvliesontsteking. Daardoor komen die infectieziekten bij ons nog maar zelden voor.


- En omdat ze bijna niet meer voorkomen, lijkt het wel of we vergeten hoe erg die ziekten zijn. In Nederland zie je bijvoorbeeld maar zelden iemand die polio heeft gehad en die daardoor gehandicapt is geraakt en we zijn vergeten dat je van mazelen dood kan gaan.


- Dat is de reden dat er mensen zijn die zich afvragen of al dat inenten wel zo goed is. Er komt meer aandacht voor het feit dat inenten ook nadelen heeft.


- Want er zijn soms bijwerkingen. Maar die bijwerkingen zijn bijna nooit ernstig. En als ze al ernstig zijn, gaan ze ook wel weer over: ze leiden gelukkig nooit tot blijvende schade aan de gezondheid. Ze zijn in elk geval een stuk minder schadelijk dan de ziekte waartegen ze beschermen.


- Daarom is het ook des te vervelender dat er in het afgelopen jaar in de kranten en op TV steeds maar weer berichten kwamen dat inenten soms toch zo slecht is. Dat was gewoon niet waar. En ik ben daar ook een beetje boos over.


- Want veel ouders werden er ongerust van en sommigen hebben het inenten toen uitgesteld of er zelfs van afgezien. En dat is gevaarlijk. Want een kind dat niet is ingeënt loopt een grotere kans om een van die ziekte te krijgen waartegen het vaccin juist beschermt.


- Zo was er hier een paar jaar geleden nog een kleine mazelen-epidemie. Het waren vooral niet ingeënte mensen die mazelen kregen. En drie Toespraak kinderen zijn aan de ziekte dood gegaan. Heel erg naar, als je bedenkt dat dat voorkomen had kunnen worden door ze op tijd in te enten.

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 3 -

Daarom is het dus erg belangrijk dat zoveel mogelijk mensen ingeënt zijn en dat dat ook zo blijft.


- Om alle kinderen in Nederland te beschermen tegen ziekten als kinkhoest en polio, bestaat er sinds 1957 een Rijksvaccinatieprogramma. Vaccineren is een ander woord voor inenten. Door dat Rijksvaccinatie- programma kunnen alle kinderen zich laten inenten zonder dat ze ervoor hoeven te betalen.


- In Nederland word je ingeënt bij het consultatiebureau of bij de GGD. De jeugdarts of jeugdverpleegkundige daar heeft vaccins van goede kwaliteit. Het is bijvoorbeeld heel belangrijk dat die vaccins tijdens opslag en transport goed gekoeld blijven.


- In Nederland is dat heel goed geregeld. Maar in veel ontwikkelingslanden, waar het heel erg warm kan zijn, is dat nog niet zo gemakkelijk te bereiken. Ik begreep dat UNICEF daar een mooi spel voor heeft gemaakt, maar daar horen jullie nog van.


- Ik heb jullie in het kort het grote belang uitgelegd van het tijdig krijgen van inentingen tegen tien ernstige kinderziektes en hoe we dat in Nederland hebben geregeld in het Rijksvaccinatieprogramma. Ik vind het heel goed dat UNICEF nu probeert die inentingen overal in te voeren, natuurlijk vooral in landen waar ze er nog helemaal niets aan doen.


- Heel veel ziekte en zelfs sterfte zijn daarmee op een relatief gemakkelijke manier te voorkomen. Ik wens UNICEF dan ook heel veel succes in hun streven om wereldwijd vaccinaties daadwerkelijk in te voeren.
Dank jullie wel voor je aandacht.

Toespraak


---- --