Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

Meeste geld voor 56 aandachtswijken naar vier grote steden

Het meeste geld voor de aanpak van 56 aandachtswijken in de stedelijke vernieuwing gaat naar de vier grote steden. Dat liet directeur-generaal Wonen mevrouw Bertram vandaag namens minister Dekker (VROM) weten tijdens het congres van het kenniscentrum voor stedelijke vernieuwing KEI.

Vanuit het budget voor stedelijke vernieuwing is de komende vijf jaar een bedrag van 90 miljoen euro vrijgemaakt om knelpunten in de uitvoering van de 56 door de minister aangewezen aandachtswijken aan te pakken. Daarvan is 70 miljoen euro beschikbaar voor Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De andere 26 voor het grotestedenbeleid aangewezen gemeenten hebben recht op 20 miljoen euro. Daarnaast is er 10 miljoen euro beschikbaar voor andere gemeenten waar vergelijkbare problemen spelen.

Kennisoverdracht
Mevrouw Bertram maakte daarnaast namens de minister bekend een informatiepunt voor bewoners te laten ontwikkelen dat via internet toegankelijk is. Op het informatiepunt zullen omschrijvingen van de 56 wijken staan die zijn aangevuld met de ambities van de lokale partijen en de voortgang hiervan. Eens in het half jaar zullen de omschrijvingen en de voortgang worden geactualiseerd. Als er te weinig voortgang in een wijk is, zal deze van de lijst moeten worden gehaald en komt niet meer in aanmerking voor de 90 miljoen euro. .Zo houden we elkaar scherp., aldus mevrouw Bertram.

Tot slot presenteerde mevrouw Bertram het tweede praktijkboek over het Innovatie Programma Stedelijke Vernieuwing: .De kracht van de stad.. De minister zegt in haar voorwoord: .Het kost inspanning, volharding en geduld om steden te herscheppen. En dat terwijl er juist de behoefte bestaat om de 56 aandachtswijken versneld op te knappen.. Kennis en ervaringen van anderen kunnen helpen die versnelling te bereiken. Het tweede praktijkboek draagt hier aan bij. Het bevat een schat aan ervaring met innovatieve vormen van stedelijke vernieuwing.