CTGZORG

CTG/ZAio vergoedt deel kosten bij uitbraak MRSA-besmetting

Het College tarieven gezondheidszorg / de Zorgautoriteit i.o. heeft vandaag een beleidsregel vastgesteld om onderbezetting en extra kosten als gevolg van een uitbraak van een MRSA-besmetting in verpleeghuizen voor een groot deel te vergoeden. MRSA is een zeer besmettelijke en moeilijk te bestrijden ziekenhuisbacterie. Een dergelijke uitbraak kan leiden tot zeer hoge kosten voor een individuele instelling.

De kosten die gemoeid zijn met een MRSA-uitbraak kunnen grofweg worden verdeeld in twee categorieën. Aan de ene kant zijn er gederfde inkomsten als gevolg van (gedeeltelijke) sluiting van afdelingen. Met ingang van 2004 worden verpleeghuizen afgerekend op hun werkelijk geleverde productie. Een sluiting van een afdeling betekent derhalve verlies aan inkomsten. De kosten van onderproductie als gevolg van een MRSA-uitbraak worden, evenals in het geval van renovatie of nieuwbouw, niet langer verrekend bij de nacalculatie. Aan de andere kant zijn er extra kosten als gevolg van medicatie, laboratoriumonderzoeken, reiniging en het uitvallen van personeel. Alle dergelijke kosten vanaf een drempelbedrag van EUR 50.000 worden vergoed.

De beleidsregel treedt per 1 januari 2005 in werking.

Het College tarieven gezondheidszorg/de Zorgautoriteit i.o. (CTG/ZAio) stelt de tarieven en budgetten vast voor instellingen en beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg. CTG/ZAio is een bij wet ingesteld zelfstandig bestuursorgaan.

Utrecht, 15 november 2004

Nadere informatie naar aanleiding van dit persbericht kan worden ingewonnen bij:
Rik Lagerwaard, secretaris Kamer II: 06 558 205 46 Natascha Boudewijn, Hoofd Communicatie: 06 462 873 49

Telefoonnummer CTG/ZAio: 030 296 81 11
Website: www.ctg-zaio.nl

15 nov 04 16:39