PER SALDO

In actie voor behoud van het persoonsgebonden budget

Houd hulp in eigen hand!

Het persoonsgebonden budget dreigt ernstig te worden ingeperkt. Met zo'n persoonsgebonden budget kunnen mensen zelf de nodige zorg, hulp en begeleiding inhuren. Dankzij die hulp kunnen ze zelfstandig wonen en leven. In de toekomst dreigt dat veel moeilijker en soms zelfs onmogelijk te worden. Daarom is Per Saldo, dé belangenvereniging van budgethouders, een actie begonnen: Houd hulp in eigen hand. Kom nú in actie voor het persoonsgebonden budget! De 14.500 leden van Per Saldo voeren vanaf 10 november ieder hun eigen actie om zo staatssecretaris Ross op andere gedachten te brengen. En een actie die bestaat uit 14.500 acties is uniek!

Wie leeft met een handicap, een chronische ziekte, psychische problemen of een kind met een handicap, wil zeggenschap houden over het eigen leven. Net als ieder ander. In vrijheid, met de zorg, hulp en begeleiding die daar bij past. Dat kan dankzij het persoonsgebonden budget. Een unieke regeling.
Maar... het persoonsgebonden budget dreigt ernstig te worden ingeperkt. Voor 2005 is een subsidieplafond vastgesteld, waardoor wachtlijsten dreigen. Verschillende vormen van zorg en hulp zijn in de toekomst niet meer te krijgen in de vorm van een eigen budget, zoals begeleiding en huishoudelijke hulp. Ook dreigt afschaffing van de mogelijkheid om partners, ouders of familieleden in te huren met het persoonsgebonden budget. Dat kan rampzalige gevolgen hebben voor het merendeel van de ruim 67.000 mensen die op dit moment naar volle tevredenheid gebruik maken van de regeling.

Actie
Alle 14.500 leden van Per Saldo hebben het afgelopen weekend het actiepakket Houd hulp in eigen hand! ontvangen. Met de actiekaartjes in dat pakket kunnen zij aan de Tweede Kamer en aan de verantwoordelijke staatssecretaris, mevrouw Ross, laten weten hoe belangrijk het persoonsgebonden budget voor hen is en waarom het moet blijven bestaan, zonder verdere beperkingen. Ook kunnen ze de pers inschakelen, posters ophangen, kindertekeningen meesturen of een steunbetuiging sturen via internet. De actie wordt ondersteund door een speciale website www.houdhulpineigenhand.nl. Aline Saers, directeur van Per Saldo: 'Het is nadrukkelijk ook de bedoeling van de actie om een emotioneel appèl te doen op de verantwoordelijke politici: neem de gebruikers van een persoonsgebonden budget hun vrijheid niet af, de vrijheid die mensen zonder beperkingen, mensen die geen zorg, hulp en begeleiding nodig hebben, zo vanzelfsprekend vinden'. Per Saldo is van plan op 30 november aanstaande de resultaten van de actie aan te bieden aan staatssecretaris Ross.

Per Saldo
Per Saldo is dé belangenvereniging van en voor mensen met een persoonsgebonden budget in Nederland. Per Saldo zorgt ervoor dat de budgethouders tot hun recht komen. Door hen goed te informeren, door op te komen voor hun rechten, door voor hen in de bres te springen bij instanties en bij de politiek.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Noot voor de redactie,