Vakvereniging Voor Machinisten en Conducteurs

Tilburg, Maandag 15 November 2004

Concept Kabinets verklaring

Beste collega's,

Bijgaand ontvangt u de concept-kabinetsverklaring als mede het achterbanstuk van de StAr-verklaring van hedenavond.

Hedenochtend en -middag is eerst met werkgevers overleg geweest. Een belangrijk punt daarin was onder andere dat zij vonden dat er een stichtingsverklaring zou moeten komen over de lonen (met als inzet twee jaar nullijn). Dit is resoluut afgewezen. Er is dus geen loonverklaring.

Wat betreft de StAr-verklaring is met name punt 2 van belang. Daarin is door ons hedenochtend een wijziging voorgesteld die met steun van de andere vakcentrales heeft geresulteerd in de volgende tekst: "Dit laat onverlet de mogelijkheid om aanvullende specifieke arbeidsvoorwaardelijke afspraken te maken ter stimulering van (versnelde) reïntegratie en participatie-effecten." toe te voegen. Voor alle duidelijkheid: dit komt bovenop de 170%.

Op het punt van de WAO is toegevoegd, dat herbeoordeelde (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten die in de mate van arbeidsongeschiktheid lager afgeschat worden en die wel een formele werkgever hebben, in beginsel bij die werkgever verder worden gereïntegreerd.

Voor het overige zijn er geen wijzigingen in het onderdeel B. WAO.

Wat betreft de verdere kabinetsverklaring de volgende toelichting:
* Met betrekking tot de WW hebben we als werknemers en werkgevers gezamenlijk zwaar ingezet om de budgettaire klem in het WW-SER advies eruit te halen. Er wordt nu geen bezuiniging meer geëist, maar wel een volumereductie die vergelijkbaar is met die van de kabinetsvoornemens (denk bijvoorbeeld aan reïntegratietrajecten, scholing en economische groei).

* De wens van de werknemersorganisaties om de zogenaamde ombouwperiode (voor het zogenaamde verslepen van pensioenen) te verruimen van 10 jaar naar 15 jaar is geaccordeerd door het kabinet.

* Er is op ons aandringen getracht het opbouwpercentage te handhaven, indien in het pensioenreglement gekozen wordt voor een lagere franchise. Gezien de budgettaire consequenties hiervan, was dit voor het kabinet onacceptabel.

Werkgevers hebben getracht de twee voorwaarden met betrekking tot de levensloopregeling te schrappen (geen beperking opnamemoment en ook werkgeversbijdrage voor niet-deelnemers). Het kabinet heeft dit niet overgenomen.

Tot slot hebben wij nogmaals de ons bekende punten ingebracht. Gezien de reactie is het nu de bedoeling om de sollicitatieplicht in te brengen als onderwerp in het SER-advies. We worden daarin door onze collega's gesteund. Wat betreft de FLO zullen we nog richting de Tweede Kamer trachten meer succes te boeken.

Voor de goede orde wijzen wij u nog op een extra bijeenkomst van het Algemeen Bestuur op maandag 8 november as. om 14.00 uur.

Met vriendelijke groet,

mede namens de collega's,

Ad Verhoeven

Bijlagen:

concept Kabinets verklaring

concept verklaring Stichting v/d Arbeid